Supertorek za Trumpa in Clintonovo

Nekdanja zunanja ministrica odločno koraka proti zmagoslavju, newyorški poslovnež pa spravlja v obup vrh republikanske stranke.
Objavljeno
02. marec 2016 08.07
USA-ELECTION
Sebastijan Kopušar, New York, Ma. Ja.
Sebastijan Kopušar, New York, Ma. Ja.

New York − Donald Trump pri republikancih in Hillary Clinton pri demokratih sta zmagovalca supertorka, glasovanja v dvanajstih ameriških državah o predsedniškem kandidatu strank. Oba sta nanizala po sedem zmag, pri čemer nekdanja zunanja ministrica odločno koraka proti končnemu zmagoslavju, newyorški poslovnež pa spravlja v obup vrh republikanske stranke.

Clintonova je osvojila zvezne države Alabama, Arkansas, Georgia, Tennessee, Teksas, Virginija in Massachusetts; Trump pa je potrjeno zmagal v Alabami, Arkansasu, Georgii, Tennesseeju in Virginiji ter v Massachusettsu in Vermontu.

Rezultati supertorka

»Uspeh požarnega zida«

Clintonova je uresničila napovedi o svojem »požarnem zidu«, pripadnikih manjšin, predvsem temnopoltih Američanov, ki so množično glasovali zanjo. Z njihovo pomočjo je pometla po ameriškem jugu s Teksasom na čelu in množico njegovih delegatov. Tako še povečuje svojo prednost pred sicer trdoživim nasprotnikom, senatorjem Berniejem Sandersom. Ta je s sporočilom o boju za bolj pravično družbo prepričal dovolj belih volivcev na severu, da s štirimi zmagami ohranja nekaj upanja za svojo kampanjo.

Bernie Sanders. Foto: Brian Snyder/Reuters Pictures

Senator je opozoril, da tekma še ni končana, saj mora glasovati še 35 zveznih držav. Poleg tega še vedno dobiva zajetne količine donacij, denar mu je poslalo že več kot štiri milijone Američanov, na svoji strani ima mlado generacijo. Toda Clintonova ima trenutno večjo prednost, kot jo je pred osmimi leti imel takrat še predsedniški kandidat Barack Obama. Kar je pokazal tudi njen zmagovalni nagovor, ko se je bolj osredotočila na vodilnega republikanca Donalda Trumpa kot pa na nasprotnika v lastnih vrstah.

Hillary Clinton. Foto: Javier Galeano/Reuters Pictures

Trumpova koalicija

Supertorek je na desnici le še utrdil nemočno grozo, ki preveva vrh republikanske stranke ob Trumpovem pohodu. Čeprav so prejšnji teden številni ugledni člani stranke obljubljali, da ga bodo ustavili, je newyorški mogotec znova potolkel njihovega izbranca. Ta prapor trenutno nosi floridski senator Marco Rubio, ki je v večini držav osvojil šele tretje mesto, obliž na njegove rane je le zmaga v Minnesoti. Najbolj boli slab rezultat v največjem Teksasu, saj po napovedih ne bo osvojil niti enega od 155 delegatov. Če mu čez slaba dva tedna ne bo uspelo osvojiti domače Floride, je tekma zanj končana.

Marco Rubio. Foto: Carlos Barria/Reuters Pictures

Domače dvorišče je ubranil teksaški senator Ted Cruz ter to ozaljšal še s prvim mestom v sosednji Oklahomi in na Aljaski. Zato se je nemudoma razglasil za edinega kandidata, ki se še lahko kosa s Trumpom, in preostale pozval, naj se umaknejo iz tekme in mu tako omogočijo bolj uspešen boj. Poziv k takšni enotnosti je naslovil tudi na vrh stranke, pri katerem je sicer izjemno nepriljubljen, saj je v kongresu nastopal s skrajno konservativnimi in prepirljivimi stališči. Vplivni senator Lindsey Graham je pri tem skoraj obupano izjavil, da »smo v položaju, ko se bomo morda celo res morali zbrati ob Tedu Cruzu«.

Ted Cruz. Foto: Richard Carson/Reuters Pictures

Vzrok za obup sta seveda Trump in njegova neverjetna odpornost, da kljub nenehnemu laganju, sprenevedanju in hudim političnim napakam ohranja vero volivcev na desnici, da bo Ameriko naredil spet uspešno. Na supertorek je zbral  venček tako različnih zveznih držav, kot sta konservativna južnjaška Alabama in zmerni Massachusetts na severu, zaradi njega na volišča republikanske stranke prihajajo množice ljudi, tudi tistih, ki prej niso volili, in celo nekdanji podporniki demokratov.

»Sem človek, ki združuje. Vem, da nekateri tega ne verjamejo, toda lahko mi zaupate,« je dejal v zmagovalnem nagovoru, v katerem je zvenel skoraj predsedniško in precej bolj zmerno kot ponavadi. In nemudoma oznanil, kdo je na njegovem merku. »Ko si zagotovim nominacijo, se bom lotil samo ene osebe, to je Hillary Clinton. Kaj vse bi lahko povedal o njej. Nisem še niti začel,« je napovedal, kdo bo naslednji deležen njegovih vedno izbranih besed.

Donald Trump. Foto: Scott Audette/Reuters Pictures

Naslednji preizkus že čez nekaj dni

Naslednji obračuni bodo za obe stranki 5. marca, za demokrate v Kansasu, Louisiani in Nebraski, za republikance pa v Kentuckyju in Mainu.