V krvavem izgredu v mehiškem zaporu ubitih 49 zapornikov

Eden najbolj smrtonosnih izgredov v zadnjih letih je znova opozoril na kaotične razmere v mehiških zaporih.

Ma. Ja.
pet, 12.02.2016, 12:49

Na kaotične razmere v mehiških zaporih je včeraj opozoril nov krvav incident, eden najbolj smrtonosnih v zadnjih letih. V izgredu, ki je izbruhnil v zaporu Topo Chico v mehiškem mestu Monterrey na severu države, je bilo po zadnjih informacijah ubitih 49 zapornikov, še 12 je ranjenih, med njimi pet huje.

Po navedbah tujih tiskovnih agencij sta se v bitki za nadzor nad zaporom spopadi rivalski frakciji zloglasnega mamilarskega kartela Zetas. Spopad je po navedbah oblasti zvezne države Nuevo Leon trajal med 30 in 40 minut, zaporniki pa so uporabili ostre predmete in palice. Med izgredom je izbruhni tudi požar.

Ko so izvedli za nemire, se je po navedbah agencije AFP pred zaporom zbralo stotine sorodnikov zapornikov, ki so zahtevali informacije, nekaj pa jih je proti zaporu in paznikom metalo kamenje. Oblasti so nato na zid pritrdile seznam z imeni žrtev.

Guverner zvezne države Nuevo Leon Jaime Rodriguez je sistem zaporov v državi opisal kot »časovno bombo«, ki jo morajo detonirati. Pri tem velja zapor Topo Chico za še posebej problematičnega − oblast po navedbah AFP priznava, da imajo dejanski nadzor nad njim zaporniki. V 60 let starem zaporu namreč vsega sto varnostnikov nadzoruje približno 3800 zapornikov.

Krvavi izgred je opozoril na preobremenjenost in pomanjkanje nadzora v številnih mehiških zaporih. Mehiška komisija za človekove pravice je na primer že lani ocenila, da je v zaporih po državi, kjer je prostora za 203.000, nastanjenih kar 254.700 zapornikov. Po navedbah mehiške varnostne komisije pa je od skupno 389 mehiških zaporov kar 70 odstotkov prenatrpanih in neobvladljivih. Pomanjkljivosti so zaznali tudi v najstrožje varovanem zaporu v državi − zaporu Altiplano v bližini mehiškega glavnega mesta, od koder je julija lani pobegnil zloglasni mehiški mamilarski baron Joaquin »El Chapo« Guzman.

Prijavi sovražni govor