Iraške sile sprožile ofenzivo na Mosul

V ofenzivi sodelujejo iraška vojska, šiitske milice, kurdski borci in koalicijski bombniki.
Objavljeno
24. marec 2016 15.46
Boštjan Videmšek
Boštjan Videmšek
Iraška vojska je včeraj zjutraj uradno začela veliko vojaško ofenzivo, s katero namerava »v roku nekaj mesecev« zavzeti Mosul, drugo največje mesto v državi, ki je pod nadzorom Islamske države od junija 2014.

»Prvi del operacije Osvajanje (arabsko Fatah, op. p.), katere namen je osvoboditi provinco Nineveh, se je začel danes ob zori in v več vaseh je bila izobešena iraška zastava,« so iraške oblasti včeraj zjutraj sporočile po nacionalni televiziji.

Iraška vojska je ofenzivo sprožila iz mesta Makmur, ki se nahaja približno šestdeset kilometrov jugovzhodno od Mosula. V okolici Makmura so se že več tednov kopičile vladne sile, v zadnjih dneh pa so se jim po poročilih iz Iraka pridružile tudi šiitske milice (iraške in iranske) ter pešmerge, pripadniki oboroženih sil avtonomnega iraškega Kurdistana. Začetek dolgo pričakovane ofenzive je omogočilo tudi večdnevno koalicijsko bombardiranje položajev Islamske države v Mosulu, ki ga je skrajna sunitska milica tako rekoč brez boja zasedla junija 2014. Takrat je nekaj sto borcev IS s terenskimi vozili iz severovzhodne Sirije prek izbrisane meje vstopilo v drugo največje iraško mesto. Iraška vojska se je pred napredujočimi islamisti v nikoli pojasnjenih okoliščinah, ki so imele katastrofalne posledice za celotno regijo, preprosto umaknila proti Bagdadu in za seboj pustila ogromno orožja, od tankov do helikopterjev. V slabih letih je bil dvomilijonski Mosul, največje mesto pod nadzorom IS, odrezan od sveta, skrajneži pa so v pričakovanju protinapada okoli mesta zgradili obrambne okope. Po nekaj vojaških porazih v Siriji se je več tisoč borcev Islamske države umaknilo prav v Mosul, kjer so bili njihovi soborci na začetku sprejeti kot osvoboditelji; kot sunitska vojska. Zaradi svoje brutalne vladavine so hitro izgubili podporo lokalnega prebivalstva, toda spopad za Mosul utegne postati ena največjih bitk v moderni zgodovini. Ena največjih in tudi najbolj krvavih bitk.

»Bitka za Mosul bo klavnica. Zadnje dve leti so pripadniki Islamske države okoli mesta kopali predore, nastavljali mine in eksplozivna sredstva, vse mogoče … 80 odstotkov prebivalstva je ostalo v mestu, Isis je zadržal večino prebivalstva in te ljudi bodo uporabili za živi ščit. Kako boste bombardirali hišo, v kateri je borec IS, a je v njej hkrati tudi vsa njegova družina?« se sprašuje varnostni strokovnjak iz kabineta vlade avtonomnega iraškega Kurdistana Polad Jangi Talabani in dodaja: »Treba bo čistiti ulico za ulico, hišo za hišo, sobo za sobo. Število žrtev na obeh straneh bo neverjetno.«