IS nad ključne naftne objekte v Libiji

Francija in Italija sta decembra posvarili, da poskuša skrajna sunitska skupina zavzeti libijske naftne vrtine.

Mo. B.
pon, 04.01.2016, 15:58

Tripoli – Svarila Italije in Francije, da skrajna skupina Islamska država krepi prisotnost v Libiji, njen cilj pa je prevzeti nadzor nad libijskimi naftnimi vrtinami, se uresničujejo. Pripadniki IS so danes poskušali zavzeti ključne naftne objekte na severu države, a so jim sile, zveste vladi v Tobruku, ki jo mednarodna skupnost priznava kot edino oblast v državi, to preprečile.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP, sta najprej pred vojaško nadzorno točko pred pristaniškim mestom Sidra, eksplodirala dva avtomobila bombi. Ubita sta bila dva vojaka. »Nato so z južne strani sprožili [še] napad na [bližnje] mesto Ras Lanouf, a jim vanj ni uspelo vstopiti,« je povedal neimenovani polkovnik.

Skrajneži so se po poročanju Reutersa nato umaknili v sosednja območja pod njihovim nadzorom.

Skrajneži poskušajo že tedne svoje ozemlje razširiti vzhodno od Sirte, predvsem v kraja Al Sidra in Ras Lanouf, kjer se nahajajo ključne naftne ploščadi in vsa potrebna naftna infrastruktura. Pristanišči po poročanju spletnega portala Al Arabija sicer ne obratujeta že več kot leto dni, odkar se je že tako kaotična Libija razdelila še na dve vladi – na eno s sedežem v Tripoliju in drugo v Tobruku.

Kaos v državi poskušajo kar najbolje izkoristiti pripadniki IS, ki so v Libiji prisotni približno leto dni, mesto Sirta pa velja za njihovo glavno utrdbo.

Največje zaloge nafte v Afriki

Nafta sicer velja za glavni naravni vir Libije. Pred padcem dolgoletnega voditelja Moamerja Gadafija so dnevno načrpali približno 1,6 milijona sodčkov nafte. Nafta je predstavljala več kot 95 odstotkov libijskega izvoza in okoli 75 odstotkov takratnega proračuna.

Po navedbah AFP je v libijski zemlji še vedno skritih 48 milijard sodčkov nafte, gre za največjo zalogo nafte v Afriki.

Kot smo že poročali, bi padec Libije v roke IS – pri tem ima ključno vlogo financiranje z nafto – utegnil imeti hude posledice tudi za Evropo. Ne le gospodarske, zaradi libijske nafte in plina, ampak tudi varnostne, saj bi se izjemno povečala nevarnost islamskega terorizma. Islamska država bi se namreč z zasedbo Libije povsem približala Evropi, saj je iz Libije do Sicilije je tako rekoč samo en korak.

Prijavi sovražni govor