Putin zaukazal umik ruskih sil iz Sirije

Umik se bo začel v torek.

Ti. K., STA
pon, 14.03.2016, 18:55; spremenjen: 22:02

Moskva - Ruski predsednik Vladimir Putin je zaukazal umik večine ruskih vojaških sil iz Sirije, ki se bo začel v torek. Putin je ob tem danes izrazil upanje, da bo umik ruskih sil spodbudil nadaljevanje mirovnih pogajanj o Siriji, ki se sicer nadaljujejo danes v Ženevi.

Putin je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa ruskemu obrambnemu ministru Sergeju Šojguju dejal, da so bile naloge obrambnega ministrstva in oboroženih sil v Siriji »popolnoma izpolnjene«. »Zato obrambnemu ministru ukazujem začetek umika večine naših sil iz Sirske arabske republike,« je povedal Putin.

Ruski predsednik je ob tem poudaril, da je ruska vojska med operacijo v Siriji izkazala profesionalizem. Putin je še izrazil upanje, da bo umik ruskih sil spodbuda za politično rešitev sirskega konflikta. Ruskemu zunanjemu ministru Sergeju Lavrovu je naložil, naj okrepi rusko sodelovanje v organizaciji mirovnega procesa.

»Upam, da bo to znatno okrepilo stopnjo zaupanja vseh udeležencev političnega procesa v Siriji,« je Putin še dejal med srečanjem z Lavrovom in Šojgujem, ki so ga prenašali po televiziji. »Učinkovito delo naše vojske je ustvarilo pogoje za začetek mirovnega procesa,« je zatrdil ruski predsednik.

Glede umika ruskih sil se je Putin po navedbah Kremlja uskladil s sirskim predsednikom Bašarjem al Asadom, s katerim sta se danes slišala po telefonu. »Voditelja sta poudarila, da je delovanje ruskih zračnih sil omogočilo radikalno spremembo razmer v boju proti terorizmu,« so v Kremlju zapisali v sporočilu in napovedali umik večine ruskih zračnih sil iz Sirije.

A Putin in Asad sta se ob tem dogovorila, da bo Rusija ohranila letalski center za nadzorovanje prekinitve ognja. Asad je po navedbah Kremlja Putinu izrazil hvaležnost za rusko podporo in pohvalil profesionalizem in pogum pripadnikov ruskih oboroženih sil, ki so sodelovale v vojaških operacijah v Siriji. Asad je še zagotovil, da bo čim prej sprožil politični proces v Siriji.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je kasneje dejal, da bo nekaj ruskega vojaškega osebja ostalo v ruskem pomorskem oporišču v Tartusu in ruskem zračnem oporišču Hmeimim, ki bosta še naprej operativna. Ob tem pa ni razkril, koliko vojakov bo ostalo v Siriji in v kolikšnem času naj bi se večina sil umaknila.

Iz sirske predsedniške palače so sporočili, da je Moskva obljubila nadaljnjo podporo Damasku v boju proti terorizmu, so poročali sirski državni mediji.

Glavna sirska opozicijska skupina Visoki pogajalski odbor je v odzivu že pozdravila odločitev o umiku dela ruskih sil, a je dodala, da bo treba še preveriti učinek tega ukaza na terenu. Tiskovni predstavnik odbora Salem al Meslet je dejal, da morajo preveriti, ali to pomeni dejanski umik sil ali le zmanjšanje števila ruskih letal v Siriji.

ZDA so se na rusko napoved odzvale zadržano. Tiskovni predstavnik Bele hiše Josh Earnest je dejal, da bodo morali počakati, da vidijo, kakšne namene ima Rusija.

Rusija je septembra lani začela z zračnimi napadi v podporo sirskim vladnim silam, ki so tako lahko sprožile silovite ofenzive proti upornikom in drugim sovražnim skupinam ter beležile večje uspehe.

Z napadi je Rusija prekinila s 27. februarjem, ko je začela veljati prekinitev ognja med vladnimi silami in opozicijskimi uporniki, ki ne velja za skrajne skupine, kot sta Islamska država in Fronta al Nusra. Kljub posameznim obtožbam o kršitvah prekinitev ognja še velja.

Danes se je sicer v Ženevi začel nov krog mirovnih pogajanj o Siriji, ki naj bi po več kot petih letih prinesla mir v državi.

Prijavi sovražni govor