BiH napovedala revizijo sodbe proti Srbiji

Zahtevali bodo revizijo sodbe haaškega sodišča v tožbi BiH proti Srbiji zaradi genocida.
Objavljeno
17. februar 2017 19.51
Netherlands World Court Croatia Serbia
N. Č., STA
N. Č., STA

Sarajevo - Bošnjaški član predsedstva BiH Bakir Izetbegović je danes po posvetu strokovnjakov potrdil, da bo BiH vložila zahteve za revizijo sodbe Meddržavnega sodišča v Haagu (ICJ) v tožbi BiH proti Srbiji zaradi agresije in genocida, poroča sarajevski Dnevni avaz.

Gre za sodbo iz leta 2007, s katero je sodišče razsodilo, da Srbija oziroma nekdanja ZR Jugoslavija ni bila neposredno odgovorna za genocid nad Bošnjaki v Srebrenici leta 1995, temveč ga ni poskusila preprečiti.

Po posvetu s številnimi strokovnjaki iz političnega, kulturnega in verskega življenja je Izetbegović danes potrdil, da je bilo splošno stališče udeležencev, da BiH mora vložiti zahtevo za revizijo sodbe. To je potrdil tudi vodja Zveze za boljšo prihodnost Fahrudin Radončić, ki je na novinarski konferenci dejal, da so odločitev o vložitvi zahteve sprejeli soglasno.

»Prihodnji teden bomo predali zahtevo za revizijo sodbe v Haagu,« je tako napovedal Izetbegović na novinarski konferenci.

Dodal je, da so štirje izjemni pravni strokovnjaki pripravili zahtevo za revizijo na podlagi dokazov, s katerimi je mogoče ugotoviti, da genocid ni bil storjen samo v Srebrenici, ampak po celotni BiH ter da je pri tem sodeloval tudi režim takratnega, sedaj že pokojnega srbskega predsednika Slobodana Miloševića, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Vložitev zahteve za revizijo sicer močno podpirajo bošnjaške nevladne organizacije v BiH, nasprotujejo pa ji predstavniki bosanskih Srbov. Predsedujoči predsedstvu BiH, bosanski Srb Mladen Ivanić je tako že opozarjal, da mora uradno odločitev o vložitvi zahteve za revizijo sprejeti predsedstvo BiH in da vsakršni drugačni pristopi niso v skladu z ustavo.

Skrajni rok za vložitev zahteve je 26. februar, ko bo minilo deset let od izreka sodbe. Z vložitvijo zahteve sicer ICJ ne sproži avtomatično postopka revizije, temveč najprej presodi, ali novi dokazi zadoščajo za njeno sprožitev.