Na Madžarskem velik protest proti šolski politiki

Učiteljski sindikati vladi premierja Viktorja Orbána očitajo centralizacijo izobraževalnega sistema v državi.

Ma. Ja., STA
sob, 13.02.2016, 16:24
Po navedbah STA gre za največji protest proti Orbanovi vladi po protestih leta 2014 zaradi načrtovanega davka na internet − zbralo se je namreč menda okoli 10.000 ljudi.

Pred parlamentom v Budimpešti se je danes zbralo več tisoč učiteljev, šolarjev, staršev in drugih privržencev protesta proti politiki desne konservativne vlade na področju izobraževanja. »Vrnite nam veselje do poučevanja,« je po navedbah Slovenske tiskovne agencije pisalo na enem od transparentov, ki so jih nosili protestniki.

V govorih so predstavniki učiteljskih sindikatov vladi premierja Viktorja Orbána očitali centralizacijo izobraževalnega sistema v državi. Zahtevali so ukinitev agencije, ki od leta 2013 združuje vse javne šole in odloča o usodi okoli 120.000 pedagogov, piše STA. Protestniki so se zavzeli tudi za povrnitev avtonomije šol, prosto izbiro učbenikov in zmanjšanje učnih ur. »Izobraževalni sistem deluje le na papirju,« je bilo slišati na trgu pred parlamentom, ki je bil kljub dežju poln protestnikov.

Upor učiteljev se je začel novembra lani, ko je vodstvo ugledne visoke šole v Miskolcu na vzhodu države objavilo javno protestno pismo o dogajanju na šolskem področju.

Orbánova vlada je takoj po prihodu na oblast leta 2010 sprožila obsežno reformo javnega izobraževalnega sistema, saj naj bi bil ta prej preveč liberalen in slab za otroke. Šole so prešle pod nadzor državne agencije, uvedli so enoten urnik in centralizirali učno gradivo, še piše STA.

Prijavi sovražni govor