Naključno opazili, da ga ni za zapahi

Iz zapora na Hrvaškem odšel na operacijo in se nikoli več ni vrnil.
Objavljeno
21. februar 2016 19.03
Dejan Vodovnik
Dejan Vodovnik
O hrvaškem pravosodju v naši južni sosedi nimajo prav lepega mnenja. Nekateri so celo prepričani, da bi Hrvaška še zdaj, malo manj kot tri leta po vstopu v EU, potrebovala monitoring. Zgodba iz zapora v Gospiću, v Liki, to najbrž potrjuje.

Vse je pokradeno, vendar pravno gledano ni ukradeno ničesar, bi lahko strnili pomisleke dela hrvaške javnosti, ki kaže s prstom na pravosodje. Aktivist neodvisnega združenja Gong Dragan Zelić je v izjavah šel še dlje, ko je dejal, da bi Hrvaška tudi zdaj, nekaj let po vstopu v EU, potrebovala monitoring, še posebno v pravosodju. In najbrž zadel žebljico na glavico.

Črna luknja sistema

Le naključje je hotelo, da se je zgodila še ena anekdota, ki kaže s prstom na pravosodje. Namreč: Zdravko Turčić je nekdanji uslužbenec ministrstva za obrambo, ki so ga obtožili zaradi finančnih malverzacij in oškodovanja nekega podjetja s Paga v višini dobrih dveh milijonov evrov. Zgodba in sodni postopek se vlečeta iz devetdesetih let prejšnjega stoletja. Nekaj narokov se je vmes sicer zgodilo, potem pa je primer obstal na mestu. Pravzaprav v črni luknji hrvaškega pravosodja, ki, kot je podpisanemu v enem od nedavnih pogovorov zaupala hrvaška odvetnica M. Š., res obstaja.

Zdaj, sedemnajst let pozneje, pravzaprav od zadnjega naroka, pa je primer prevzel sodnik županijskega sodišča iz Zadra Hrvoje Visković. Sodišče je razposlalo poziv na narok v zadevi proti omenjenemu Turčiću, a se je poziv vrnil, čeprav je bil poslan v zapor v Gospiću. Ob tem je treba omeniti, da se je omenjeni Zdravko Turčić znašel v zaporu zaradi neke povsem druge zadeve, in sicer ker so pri njem doma našli zajeten arzenal orožja. In v zaporu so ugotovili, da zapornika Z. T. v zaporu ni!

Solze in smeh

Že pred časom so ga poslali iz zapora na manjšo operacijo v bližnjo bolnišnico. Operacija je menda uspela, pacient zapornik pa je pobegnil in se nikoli ni vrnil v zapor. Še več, zdaj celo nihče ne ve, kje sploh je. Poziv na narok v desetletja stari zadevi, poslan v zapor, so poštarji vrnili pošiljatelju, torej sodniku zadrskega županijskega sodišča. Na Hrvaškem zdaj ne vedo, ali naj se smejijo ali jočejo nad svojim pravosodnim sistemom. Navsezadnje sta menda res le naključje in dejstvo, da je sodnik Hrvoje Visković primer potegnil iz omenjene črne luknje hrvaškega pravosodnega sistema po dolgih sedemnajstih letih, omogočila, da je anekdota prišla v javnost. Če se to ne bi zgodilo, najbrž še nekaj časa nihče ne bi niti opazil, da se je zapornik Zdravko elegantno sprehodil iz hrvaškega zaporniškega sistema. Sicer je na Hrvaškem deset zaporov, v katerih je prostora za 3900 zapornikov. Zdaj je po podatkih hrvaških pravosodnih oblasti na služenju zaporniških kazni malo manj kot 3500 ljudi, zasedenost vseh zaporov pa je povprečno 86-odstotna.