Italija: iz predloga zakona o istospolnih partnerstvih črtali člen o posvojitvah

Renzi je na kompromisni predlog vezal zaupnico. Če je ne bo dobil, bo moral odstopiti.
Objavljeno
24. februar 2016 17.00
Ma. Ja., STA
Ma. Ja., STA

Rim − Italijanski premier Matteo Renzi se bo v zvezi z zakonodajo o priznavanju pravic istospolno usmerjenih očitno še ta teden soočil z glasovanjem o zaupnici, piše Slovenska tiskovna agencija. Iz predloga zakona, ki ga trenutno blokira senat, so namreč danes črtali po mnenju številnih sporen člen, ki istospolno usmerjenim omogoča posvojitev partnerjevih bioloških otrok.

Renzijeva levosredinska Demokratska stranka (PD) upa, da bo po črtanju spornega člena dobila podporo desne konservativne stranke NCD in s tem podporo predlogu zakona. V senatu namreč Renzijeva stranka nima večine.

»Predlog zakona bo morda koga razočaral, je pa vseeno bolje to kot zastoj, ki ne pripelje do nobenih rezultatov,« je dejal Renzi. Zaveda se, da ima njegova stranka v parlamentu le 112 poslancev. »Za sprejetje zakona je potrebnih najmanj 161 glasov. Zato moramo druge prepričati, da glasujejo z nami,« je poudaril.

Predlog zakonodaje, o katerem zgornji dom italijanskega parlamenta, senat, razpravlja od konca januarja, je prejšnji teden blokiralo opozicijsko gibanje Pet zvezd, na podporo katerega je računala PD. Če bodo vladajoče stranke oblikovale kompromisni predlog, bo o njem glasoval senat. Na to glasovanje je Renzi v ponedeljek vezal zaupnico in če je ne bo dobil, bo moral odstopiti.

Ko bo senat potrdil zakonodajni predlog o istospolnih partnerstvih, se bo začela še obravnava zakonodaje v spodnjem domu, poslanski zbornici.

V Italiji, zadnji večji evropski državi, kjer niso priznane pravice istospolno usmerjenih, javnost večinoma podpira registracijo istospolnih partnerskih zvez, a je obenem zadržana glede možnosti posvojitve otroka istospolnega partnerja, piše STA.

V tem duhu je tudi današnja odločitev italijanskega vrhovnega sodišča, ki je zavrnilo priznanje v ZDA posvojenega otroka lezbičnega para. Zahtevek za zakonito priznanje posvojenega sina je leta 2013 vložil lezbični par, ki se je v ZDA poročil in že več let živi v Bologni. Priznanje posvojitve biološkega otroka svoje partnerke je želela ena od partnerk, ki ima dvojno − ameriško in italijansko − državljanstvo, še dodaja STA.