Osnovnošolci pred prvo življenjsko odločitvijo

V četrtek v Delu najdete prilogo z nasveti in priporočili za lažjo odločitev pri izbiri srednje šole.
Objavljeno
10. februar 2016 18.18
Sonja Merljak
Sonja Merljak

Ljubljana – Informativni dnevi so priložnost, da se bodoči dijaki seznanijo s šolo, na katero bi se radi vpisali. A kratek obisk ne more razkriti vsega, kar vedoželjni šolarji želijo vedeti, zato smo pripravili prilogo Vpis v srednje šole z napotki in priporočili.

Zbrali smo datume, ki jih bodoči dijaki ne smejo prezreti, in predstavili napotke svetovalnih delavk ter razmišljanja učiteljev in dileme učencev ob tej pomembni prelomnici.

V obsežni grafiki smo predstavili poti skozi srednjo šolo in vprašanja, ki jih je smiselno postaviti na informativnih dnevih, ponudili nekaj odgovorov nanje ter pripravili nabor informacij in virov, ki lahko pomagajo pri odločanju. Poudarili smo posebnosti, s katerimi se posamezne šole želijo razlikovati od drugih, in podrobneje predstavili vprašalnike, s katerimi si učenci lahko pomagajo pri odločitvi. Prilogo dopolnjuje tudi spletna aplikacija s ponudbo učnih programov po regijah in področjih izobraževanja.

Največ mest v strokovnem in tehniškem izobraževanju

Osnovno šolo končuje 17.424 učencev, ki imajo na voljo 22.960 vpisnih mest na srednjih šolah; največ v srednjem strokovnem in tehniškem izobraževanju, sledijo gimnazije, sprednje poklicne šole in nižje poklicne šole. Zadnji dan za prijavo v srednjo šolo bo 4. april.

Prilogo lahko preberete že danes po 22. uri v večernem Delu, ki ga dobite v naši spletni aplikaciji za IOS in Android, oziroma jutri zjutraj v časopisu.