Moški, poskrbite zase

Slovenija se uvršča med deset evropskih držav, v katerih je umrljivost zaradi raka pri moških na prvem mestu.
Objavljeno
03. februar 2016 15.50
Diana Zajec
Diana Zajec

Vsakega drugega moškega na Slovenskem enkrat v življenju čaka boj z eno najtežjih bolezni sodobnega časa – z rakom. Podatki so nedvoumni. Slovenija je na evropskem zemljevidu na drugem mestu po umrljivosti zaradi raka pri moških; smo ena od petih držav z največjo pojavnostjo raka pri moških; uvrščamo se med deset evropskih držav, v katerih je umrljivost zaradi raka pri moških na prvem mestu.

Oblike raka, ki najpogosteje ogrozijo zdravje in tudi življenje moških pri nas, se pojavijo na debelem črevesu in danki, pljučih, glavi, vratu in na koži, značilni moški onkološki obolenji pa sta rak mod in prostate.

Po pričakovani življenjski dobi moških, ki je 77,6 leta, smo pod povprečjem razvitih držav. Poleg tega podatki državnega registra raka in Nacionalnega inštituta za javno zdravje potrjujejo, da moški za rakom zbolevajo in tudi umirajo pogosteje kot ženske.

Kaj torej narediti, da bi te številke popravili in zmanjšali breme teh bolezni ter spremljajočega trpljenja?

Znano je, da bi bilo z upoštevanjem splošno znanih pravil o zdravem življenju in s takojšnjim ukrepanjem, če opazimo spremembo, mogoče preprečiti skoraj polovico rakavih obolenj. To ni malo, kajti po zadnjih aktualnih podatkih iz leta 2012 je bila pri nas diagnoza rak postavljena več kot 13.000-krat (v 55 odstotkih moškim); istega leta je rak povzročil več kot 5800 smrti (56 odstotkov moških). Predvidevajo, da so diagnozo rak lani pri nas postavili že približno 14.600-krat.

Kljub temu pa za zaščito dobrega počutja in zdravja bistveno bolje skrbijo ženske. V povprečju so neprimerno bolj telesno dejavne in vitalne, posegajo po bolj zdravi hrani, pojedo več sadja in zelenjave, medtem ko moški prednjačijo pri pretiranem uživanju alkohola in tudi pri debelosti – kar petina jih je čezmerno debelih, debelost pa je že sama po sebi bolezen in pomemben dejavnik tveganja za nastanek raka.

Z zgodnjim odkrivanjem raka, ko ta še ni razsejan po telesu in je zdravljenje lahko neinvazivno in učinkovitejše, je mogoče preprečiti veliko hudega. A tudi tu podatki kažejo, da slovenski moški na skrb za svoje zdravje prepogosto pozabijo oziroma se radi izgovorijo na pomanjkanje časa.

Zato akcija Pravi moški poskrbi zase!, ki se je začela kot simbolični uvod v današnji svetovni dan preprečevanja raka, prinaša nedvoumno sporočilo: pravi moški živi zdravo in tako zmanjša možnost, da bi zbolel za rakom. Če opazi kakršnokoli spremembo na telesu, ne omahuje in obišče zdravnika. Vabila za sodelovanje v presejalnem programu Svit ne vrže v smeti – pravi moški drži usodo trdno v rokah in prevzema odgovornost za svoje življenje, zdravje in splošno počutje, s tem pa poskrbi še za dobro svojih bližnjih.

Onkolog prof. dr. Branko Zakotnik pravi: »Rak pri moških je tisto, česar slovensko zdravstvo v resnici ne obvlada.« Zato poziva Slovence, naj končno vendarle »zgrabijo bika za roge in bolje poskrbijo za svoje zdravje«.

Več o projektu, ki je nastal na pobudo društva onkoloških bolnikov in zveze slovenskih društev za boj proti raku, podprla pa sta ga tako ministrstvo za zdravje kot onkološki inštitut, najdete na spletni strani izogniseraku.si. Di. Z.