Začetek sodnega procesa proti Trumpu preložili

Sodnica, ki jo je na položaj imenoval Trump, je v primeru odtujitve zaupnih dokumentov kot razlog preložitve sojenja navedla nerešena pravna vprašanja.
Fotografija: Donald Trump ob prihodu na sodišče v New Yorku. FOTO: Mary Altaffer/Reuters
Odpri galerijo
Donald Trump ob prihodu na sodišče v New Yorku. FOTO: Mary Altaffer/Reuters

Ameriška zvezna sodnica Aileen Cannon je v torek začetek sodnega procesa proti nekdanjemu predsedniku ZDA Donaldu Trumpu preložila za nedoločen čas, poročajo ameriški mediji. Sodnica, ki jo je na položaj imenoval Trump, je kot razlog preložitve navedla nerešena pravna vprašanja.

Zaradi odločitve sodnice je malo verjetno, da se bo sojenje začelo pred predsedniškimi volitvami v novembru. Sprva je bil začetek sodnega procesa predviden za 20. maj, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

image_alt
Solze in obtožbe na procesu proti Trumpu

Trump je obtožen, da je po izteku mandata predsednika leta 2021 s seboj nepooblaščeno odnesel kup zaupnih dokumentov, nato pa jih ni hotel vrniti vladi. Nekdanji predsednik ZDA sicer računa, da bo letos znova izvoljen in nato bi prihodnje leto ob nastopu položaja odpustil posebnega tožilca Jacka Smitha ter končal kazenski postopek tako na Floridi kakor tudi v Washingtonu, kjer ga Smith preganja zaradi spodnašanja izida volitev 2020 in spodbujanja privržencev k napadu na kongres.

Iz istega razloga preganjajo Trumpa tudi na državni ravni v Georgii, kjer se proces še ni začel. Trenutno pa v New Yorku poteka sodni proces zaradi ponarejanja poslovnih dokumentov v zvezi s plačilom 130.000 dolarjev pornografski igralki Stormy Daniels.

image_alt
Stormy Daniels o misijonarskem slogu na hotelski postelji

Trump se v primeru obsodbe v New Yorku in Georgii ne bo mogel izogniti posledicam, četudi bo izvoljen na položaj predsednika ZDA, ker ga preganjajo po državnih zakonodajah in se ne bo mogel pomilostiti.

Preberite še:

Komentarji: