Cilj fakultete je učinkovitejši prenos znanja v prakso

Mineva 75 let Ekonomske fakultete UL. V tem času je diplomiralo več kot 51.000 študentov, alumni klub šteje 9000 članov, vpisanih je bilo 16.691 tujcev.
Fotografija: Študentje si želijo več praktičnega znanja in povezanosti z gospodarstvom. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Študentje si želijo več praktičnega znanja in povezanosti z gospodarstvom. FOTO: Jure Eržen/Delo

»Ekonomska fakulteta Univerze v Ljubljani je kmalu po nastanku postala ena vplivnejših fakultet v regiji,« ob 75. obletnici ustanovitve omenjene akademske organizacije poudarja dekanja Metka Tekavčič. Fakulteto so v tem obdobju zaznamovali mednarodno sodelovanje, priznanja odličnosti in velik regijski vpliv.

Alumni klub Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani danes šteje 9000 aktivnih članov, medtem ko število vseh diplomantov presega 51.000. Na fakulteti so v 75-letni zgodovini delovali vidni akademiki, poučevali so tako slovenski kot tuji ekonomisti. V zadnjem desetletju je fakulteta pridobila tri priznanja odličnosti, hkrati pa se je uvrstila med 90 najboljših poslovnih šol v Evropi na lestvici Financial Timesa.

image_alt
Mednarodni uspeh Ekonomske fakultete


Njen regijski vpliv zato ni zanemarljiv. Cilj tudi v prihodnje ostaja nadaljnja krepitev vpetosti v mednarodno okolje in učinkovitejši prenos znanja v prakso, so poudarili govorci na včerajšnjem dogodku.
 

Izkušnje in pričakovanja


Počastitev 75. jubileja je iz znanih razlogov potekala po spletu, kar za akademsko sfero v sedanjih razmerah ni več pretiran izziv. Spletna predavanja in izpiti so od lanskega marca postali samoumevni, to pa se je razvleklo še v leto 2021.

V luči včerajšnjega praznika žensk so na okrogli mizi sodelovale štiri gostje: Lucia Lučka Klanšek, Nevenka Kržan, Tamara P. Trošt in Aleksandra Gregorič. Tema pogovora so bili pregled dosežkov fakultete, osebne izkušnje in pričakovanja glede prihodnjega delovanja fakultete.
Študij na EF naj bi bil na primerljivi ravni s tujimi ustanovami. FOTO: Vogel Voranc/Delo
Študij na EF naj bi bil na primerljivi ravni s tujimi ustanovami. FOTO: Vogel Voranc/Delo


Kariere govork so prepletene z mednarodnim okoljem, ob izkušnjah iz tujine pa dodajajo, da pridobljeno znanje na Ekonomski fakulteti UL ostaja na primerljivi ravni kljub drugačnim pristopom domačih pedagogov. Čeprav so izkušnje govork različne, so si bile edine, da bo v prihodnje ključnega pomena hiter odziv fakultete na spremembe v svetu. S povedanim se strinjajo tudi študentje, ki si najbolj želijo več praktičnega znanja, povezanosti z gospodarstvom in krepitve ugleda fakultete.
 

Ustvarjanje, povezovanje in spreminjanje


Na spletnem dogodku so spregovorili tudi nekateri vidni alumni Ekonomske fakultete UL ter navedli primere dobrih praks na njej. Poudarili so sodelovanje v programu Erasmus in drugih sorodnih iniciativah, ki združujejo študente.

Fakulteta obletnico obenem proslavlja z zagonom projekta 3C – ustvarjamo, povezujemo, spreminjamo, ki naj bi ponazarjal njene dejavnosti ter prispeval k razvoju trajnostnih rešitev. V ta namen so sklenili sodelovanje s slovenskim zagonskim podjetjem in sooblikovali zapestnice, izkupiček akcije pa bodo namenili za nakup računalniške opreme za študentke in študente.

Preberite še:

Komentarji: