Delavci General Motors so začeli stavkati

Pričakujejo, da bo za višje plače in boljše pogoje dela stavkalo okrog 50.000 zaposlenih.
Fotografija: Okrog 50.000 delavcev General Motors je danes začelo stavkati. FOTO: Rebecca Cook/Reuters
Odpri galerijo
Okrog 50.000 delavcev General Motors je danes začelo stavkati. FOTO: Rebecca Cook/Reuters

Potem ko se ameriškemu združenemu sindikatu delavcev v avtomobilski industriji ni uspelo dogovoriti o višjih plačah in boljših pogojih dela z vodstvom proizvajalca avtomobilov General Motors (GM), so danes zaposleni pri GM začeli stavko. V sindikatu pričakujejo, da se bo stavki pridružilo okrog 50.000 zaposlenih, poroča BBC.
 

Prva stavka po letu 2007


To je prva splošna stavka v GM po letu 2007, stavkajo pa zato, ker se je iztekel štiriletni sporazum med GM in sindikatom, o novem pa se strani nista mogli dogovoriti pravočasno. Sindikat je rok za dosego dogovora postavil za to soboto ponoči, ker pa se do takrat ni nič zgodilo, so napovedali stavko in jo danes tudi začeli. 

Vodstvo GM sicer trdi, da so sindikatu ponudili veliko: napovedali so več kot sedem milijard ameriških dolarjev novih naložb, z njimi povezane nove zaposlitve in zvišanje plač ter dodatkov.

Toda napoved novih naložb je v nasprotju z dejansko namero GM, da zapre svoji tovarni v Ohiu in v Michiganu, kar naj bi bil njihov »nujni odgovor na spremembe na trgu«. Prodaja avtomobilov na ameriškem trgu se namreč upočasnjuje. 

Preberite še:

Komentarji: