DUTB v prevzem Mladinske knjige

Slaba banka za delnico Mladinske knjige založbe ponuja 8,9 evra.
Fotografija: Prevzemna poudba slabe banke za našo največjo založbo velja do 3. maja. Foto Jure Eržen
Odpri galerijo
Prevzemna poudba slabe banke za našo največjo založbo velja do 3. maja. Foto Jure Eržen

Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) je v skladu za napovedmi objavila prevzemno ponudbo za Mladinsko knjigo založbo. Slaba banka za delnico omenjene družbe ponuja 8,9 evra.

image_alt
DUTB napovedala prevzem Mladinske knjige

Prevzemna ponudba, ki se izteče 3. maja, se nanaša na 48,77 odstotka delnic, saj je DUTB že več kot polovična lastnica Mladinske knjige. Druga največja lastnica Mladinske knjige založbe je s skoraj 18 odstotki družba TCK, ki sodi med družbe srbskega poslovneža Miodraga Kostića. Ta je kupil TCK v paketu premoženja iz avstrijske slabe banke Heta. Med drugim lastniki prevladujejo mali delničarji. Če bi vsi sprejeli prevzemno ponudbo, bi DUTB zanjo odštela 5,3 milijona evrov.

»Odkar sem prišel v DUTB, vlado glede določenih naložb pozivamo, ali bi jih bilo morebiti bolje ponovno preučiti in sprejeti drugačno strateško odločitev. Tako DUTB zdaj Mladinske knjige ne bo prodala, ampak gremo v povečanje deleža in bomo zanjo objavili prevzemno ponudbo,« je decembra lani za Delo napovedal predsednik upravnega odbora slabe banke Franci Matoz.

DUTB pa še pred iztekom prevzemne utrjuje svoj položaj v Mladinski knjigi. Tako je nedavno od družbe zahtevala sklic skupščine, na kateri bo delničarji 28. aprila odločali o prevetritivi nadzornega sveta. Po predlogu slabe banke naj bi tako za nadzornika ponovno imenovali izvršnega direktorja DUTB Mateja Pirca, odpoklicali Andreja Božiča kot člana nadzornega sveta in vanj imenovali novinarja Jožeta Možino ter pravnico Nino Marin, sicer nekdanjo sodelavko Francija Matoza.

Preberite še:

Komentarji: