ECB tokrat pričakovano brez sprememb obrestnih mer

Evrska denarna oblast ugotavlja, da se inflacija umirja, cenovni pritiski pa so še močni pri storitvah. O obrestnih merah bodo spet odločali junija.
Fotografija: ECB ni spreminjala obrestnih mer, opozarja, da inflacija vztraja pri storitvah. FOTO: Kirill Kudryavtsev/AFP
Odpri galerijo
ECB ni spreminjala obrestnih mer, opozarja, da inflacija vztraja pri storitvah. FOTO: Kirill Kudryavtsev/AFP

Svet Evropske centralne banke (ECB) na tokratnem zasedanju pričakovano ni spreminjal ključnih obrestnih mer, je pa pustil odprta vrata, da bi jih znižal v prihodnje. Če bomo s posodobljeno oceno dobili dodatna zagotovila, da inflacija vzdržno upada proti ciljni vrednosti, bo primerno, da znižamo sedanjo raven restriktivnosti denarne politike, je v zvezi s tem povedala predsednica ECB Christine Lagarde.

»Najnovejše informacije so na splošno potrdile njegovo prejšnjo oceno srednjeročnih inflacijskih obetov. Zniževanje inflacije se je nadaljevalo, k čemur je največ prispevala nižja inflacija v skupinah hrane in blaga. Večina meril osnovne inflacije upada, rast plač se postopno umirja, v podjetjih pa dobički absorbirajo del višjih stroškov dela. Pogoji financiranja ostajajo restriktivni in pretekli dvigi obrestnih mer še naprej zavirajo povpraševanje, kar prispeva k zniževanju inflacije. Vseeno so domači cenovni pritiski močni in v skupini storitev vzdržujejo visoko inflacijo,« je še povedala Lagarde.

Obrestna mera za operacije glavnega refinanciranja ter obrestni meri za odprto ponudbo mejnega posojila in odprto ponudbo mejnega depozita bodo tako ostale nespremenjene na ravni 4,50, 4,75 oziroma štiri odstotka.

IZ ECB še sporočajo, da se bodo o ustrezni ravni in trajanju restriktivne denarne politike tudi v prihodnje odločali na podlagi podatkov na vsaki seji posebej in se vnaprej ne zavezujejo k določenemu gibanju obrestnih mer. Prihodnja monetarna seja, kjer bodo odločali o obrestnih merah, bo na vrsti junija. 

 

Preberite še:

Komentarji: