Huawei je predstavil svoj operacijski sistem

Za lastni operacijski sistem so se odločili v luči groženj, da bo zaradi ameriških sankcij ostal brez dostopa do Googlovega operacijskega sistema android.
Fotografija: Vreme Hrv 2019_08_10
Odpri galerijo
Vreme Hrv 2019_08_10

Kitajski tehnološki velikan Huawei je danes v domačem mestu Dongguan predstavil svoj lastni operacijski sistem harmonyOS. Vodja enote za izdelke za potrošnike Richard Yu je rekel, da upa, da bo novi izdelek »v svet prinesel več harmonije«, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Huaweiu so se odločili za lastni operacijski sistem, potem ko jim je grozilo, da bo Huawei zaradi ameriških sankcij ostal brez dostopa do Googlovega operacijskega sistema android.

Sistem po navedbah tehnološkega velikana podpira pametne telefone, pametne zvočnike, računalnike, pametne ure, brezžične slušalke, tablice in avtomobile. V prihodnje naj bi podpiral tudi vrsto aplikacij – s sistemom naj bi bile kompatibilne aplikacije HTML5, linux in android.
 

Drugačen od Androia in iOS-a


Kot je dejal Yu, gre za operacijski sistem prihodnosti, ki se osredotoča na hitrejše in varnejše delovanje in da je popolnoma drugačen kot Android in iOS.

Prva različica sistema bo na voljo še letos pri pametnih zaslonih, v prihodnjih treh letih pa bodo sistem razširili še na ostale pametne naprave. »Vse naše pametne telefone lahko z novim operacijskim sistemom opremimo kadar koli. Vendar pa dajemo prednost Googlovemu Androidu, s katerim je Harmony združljiv. Če v prihodnje ne bomo mogli več uporabljati Androida, lahko takoj preklopimo na Harmony,« je pojasnil Yu.

Huawei ves čas poudarja, da na nikakršen način ne predstavlja tveganja za nacionalno varnost katere koli države in da je žrtev političnih sporov. FOTO: Hector Retamal/AFP
Huawei ves čas poudarja, da na nikakršen način ne predstavlja tveganja za nacionalno varnost katere koli države in da je žrtev političnih sporov. FOTO: Hector Retamal/AFP


Preberite še:

Komentarji: