Luka Koper zaposli 307 delavcev, IPS-om šteti dnevi

Z novim načinom zaposlovanja bodo stroški dela višji za devet milijonov evrov, v delavski svetovalnici pravijo, da je tudi ta zaposlitveni model nezakonit
Fotografija: Pomemben vpliv na izbiro zaposlenih bodo imele njihove izkušnje. Zaradi tega pogoja je velika verjetnost, da bodo doslej zaposleni v podjetjih IPS imeli prednost. Foto Voranc Vogel
Odpri galerijo
Pomemben vpliv na izbiro zaposlenih bodo imele njihove izkušnje. Zaradi tega pogoja je velika verjetnost, da bodo doslej zaposleni v podjetjih IPS imeli prednost. Foto Voranc Vogel

Koper – Luka Koper je danes na zavodu za zaposlovanje (in na svoji spletni strani) objavila razpis za zaposlitev 307 delavcev za nedoločen čas. Zaposlili jih bodo v prvih dveh mesecih leta 2019. To je uvod v popolno spremembo sistema zaposlovanja zunanjih delavcev, ki bo Luko stala približno dodatnih devet milijonov evrov. Prihodnje leto ne bo več sistema IPS, temveč finančno vzdržen in bolj human način zaposlovanja, trdi predsednik uprave Dimitrij Zadel.

Dejstvo, da bo Luka Koper v enem letu skupaj dodatno zaposlila približno 500 redno zaposlenih (203 je namreč že tako sestavni del letošnjega poslovnega načrta zaradi širitve poslovanja, od tega so jih 130 že zaposlili, 70 jih bodo v kratkem), je logistično kar zahtevna naloga, je včeraj potrdil prvi mož luške uprave. Odprave sistema zaposlovanja preko (kakih 30 podjetij) izvajalcev pristaniških storitev (IPS) le ni mogoče izpeljati čez noč.



Potrebovali so vrsto preverjanj najrazličnejših strokovnih služb in izdelave postopkov ter modelov. Nazadnje je svoje mnenje kot posvetovalno telo dal tudi svet delavcev oziroma sindikat žerjavistov pristaniških delavcev (in tudi sindikat luških delavcev), ki si že od poletja 2011 aktivno prizadevata za odpravo nepravičnega modela zaposlovanja. Včeraj je akcijski načrt uvedbe nove strategije zaposlovanja potrdila uprava podjetja.
 

Več mesecev bo trajalo, da bodo vse zaposlili


Gre za zaposlitve na 12 različnih delovnih mest – od delovodij, disponentov, kontrolorjev, luških transportnih delavcev do vodij izmene, upravljavcev ladijskih dvigal. Razpis bo trajal osem dni, kadrovska služba pa bo imela potem veliko in odgovorno delo, saj pričakujejo več prijav, kot bo razpisanih mest, ker velja zaposlitev v Luki za dobro.



Po prijavah bodo morali pozvati vse prijavljene na razgovor, kandidati bodo morali opraviti še zdravniške preglede ... Vsi ti postopki bodo trajali nekaj mesecev, zaradi česar bodo prve začeli zaposlovati v začetku prihodnjega leta in jim jih bo morda uspelo zaposliti v prvih dveh mesecih leta 2019.



Pomemben vpliv na izbiro zaposlenih bodo imele njihove izkušnje na teh delih v pristaniščih in pristaniških napravah. Zaradi tega pogoja je velika verjetnost, da bodo doslej zaposleni v podjetjih IPS imeli prednost.
V skupini Luka Koper je zdaj zaposlenih 1216 delavcev (130 so jih zaposlili letos). Poleg tega je v podjetju povprečno delalo po 650 pogodbenih delavcev na dan. Skupaj so za vse stroške delovne sile namenjali več kot 55 milijonov evrov na leto.
 

Jeseni bodo iskali še agencije in pogodbene izvajalce


V približno enem mesecu bodo objavili še razpis za sklenitev pogodb z agencijami za posredovanje delovne sile. Te naj bi Luki zagotovile 346 manjkajočih delavcev, ki bodo imeli povsem enake razmere, kot če bi bili redno zaposleni. Sredi prihodnjega leta bodo preučili, koliko od teh (za Luko dražjih) agencijskih delavcev lahko dodatno redno zaposlijo. Namen Luke je, da se agencijskim delavcem povsem odpove. Preostalih približno 500 delavcev pa bodo zaposlovali prek zunanjih pogodbenih podjetij (ZPP), ki bodo po razlagah vodstva ponujala celovite storitve, tako kot zahteva zakonodaja. Potrebovali bodo od sedem do deset ZPP, ki bodo opravljala določene zaokrožene storitve, denimo polnjenje in praznjenje kontejnerjev ali pa pretovor avtomobilov.

Luka Koper je danes na zavodu za zaposlovanje in na svoji spletni strani objavila razpis za zaposlitev 307 delavcev za nedoločen čas. Foto Tomi Lombar/delo
Luka Koper je danes na zavodu za zaposlovanje in na svoji spletni strani objavila razpis za zaposlitev 307 delavcev za nedoločen čas. Foto Tomi Lombar/delo


Luški delavci bodo v teh primerih smeli zgolj nadzorovati delo, ne pa voditi procesov dela.
Medtem ko sindikat žerjavistov trdi, da je novi model »najboljši približek normalnemu odnosu med delavci in delodajalcem«, pa v Delavski svetovalnici trdijo, da je tudi novi zaposlitveni model (čeravno strokovno podprt in preverjen) nezakonit.

Komentarji: