Gen-I ostaja brez uprave, imenovanje vodstva se seli na sodišče

Skupščina Gen-I je bila spet neuspešna pri imenovanju nove uprave družbe. V imenovanje vodstva Gen-I bo zdaj moralo poseči sodišče.
Fotografija: Lastniki tik pred iztekom mandata sedanje uprave z Golobom na čelu niso dosegli dogovora o imenovanju nove uprave Gen-I. FOTO: Marko Feist/Slovenske novice
Odpri galerijo
Lastniki tik pred iztekom mandata sedanje uprave z Golobom na čelu niso dosegli dogovora o imenovanju nove uprave Gen-I. FOTO: Marko Feist/Slovenske novice

Skupščina Gen-I danes spet ni bila uspešna pri imenovanju nove uprave družbe, saj se družbenikom ni uspelo uskladiti, je sporočil predsednik uprave Gen-I Robert Golob, ki se mu danes izteka mandat. O novi upravi bo tako odločalo sodišče, do odločitve sodišča pa se bodo družbeniki še poskušali dogovoriti o novi upravi.

»Nove uprave nimamo, o njej bo odločalo sodišče. Družbeniki so sicer izrazili pripravljenost za nadaljnje pogovore in tudi v podjetju pričakujemo, da se bodo v prihodnjih dneh še pogovarjali,« je v izjavi za javnost v Ljubljani dejal Golob.

Predlog nove uprave Gen -I, ki ga je pozno sinoči dal nadzorni svet Gen energije, tega vodi predsednik uprave Telekoma Cvetko Sršen, na skupščini Gen-I ni bil sprejet. Nov med kandidati je bil Martin Novšak, sicer predsednik uprave Gen energije. Njegovi nadzorniki naj bi mu naložili kandidaturo ob polnoči. Jutri bo Gen-I brez polno delujoče uprave, vodili ga bodo pooblaščenci.

image_alt
Robert Golob: Gre za uničenje podjetja in dobičke

Golob odločitev sodišča pričakuje v tednu ali dveh, poudarja pa, da je sodne prakse na tem področju malo, v primeru Gen-I, kjer gre za veččlansko upravo, pa je zadeva še bolj kompleksna. »To bo zanimiv sodni precedens,« je ocenil.

Golob je prejšnji teden ostal brez soglasja za nov mandat na čelu Gen-I, ki ima dva lastnika: 50 odstotkov je v lasti Gen Energije, 50 odstotkov pa v lasti družbe Gen-EL. O imenovanju uprave odloča skupščina soglasno, v nasprotnem primeru predlog ni sprejet.

To se je prejšnji teden že zgodilo. Nadzorniki Gen Energije so poslovodstvu družbe z Martinom Novšakom na čelu naložili, naj na skupščini za predsednika in člana uprave predlaga Jureta Sokliča in Davorina Dimiča. Ker se Gen-EL s predlogom Gen Energije ni strinjal, kandidata nista dobila podpore.

Razlog za razrešitev

Glavni očitek o »skrivnostnem prodajanju« deleža Gen-I v Gen EL, polovični lastnici Gen-I, pa dobiva nepričakovane razsežnosti. Za vstop v lastništvo Gen-I se zanima največja evropska banka, EBRD.

»Mogoče bodo zdaj to resno vzeli, to je priložnost za razvoj vse slovenske energetike,« je dejal Golob. Največja evropska banka je prepoznala Gen-I kot nosilca zelene transformacije na podlagi strateškega razvojnega načrta, ki so ga predstavili tako banki kot nadzornikom.

Preberite še:

Komentarji: