Glasba za dobro jutro, Nicholas Payton, Freesia

Nocoj bo BAM (Black American Music) Nicholasa Paytona odmeval v Cankarjevem domu.

Objavljeno
24. oktober 2013 03.03
Delo.si
Delo.si

S svojimi twitti in bloganjem je Nicholas Payton, trobentač iz New Orleansa, razburil javnost. Ne samo s tem, ko je zapisal, da je jazz mrtev in da je to samo druga beseda za ameriško psovko na N. Pravi tudi, da je Obama lutka, da je rasizem še kako živ (čeprav temnopolti po njegovem ne morejo biti rasisti, ker nimajo moči v svojih rokah) in da se sam bojuje proti nigerizaciji sveta.

Izmislil si je novo oznako, za glasbo, ki jo igra. BAM - Black American Music ali glasba temnopoltih Američanov. »Moja sporočila postajajo vedno bolj prečiščena in jasna, tudi v umetniškem smislu. Nenehno sem v procesu prečiščevanja. Na vse kar počnem gledam skozi umetnost. Sem umetnik in izražam se na različne načine, včasih igram trobento, včasih pišem, drugič pojem ali pa igram bas. Vedno sem v ustvarjalnem duhu, tudi ko počivam. Tok (flow) nenehno teče. Kot voda. Včasih je pritisk večji, včasih manjši. Vedno pa je v gibanju. Nikoli ne mirujem, zato tudi ne spim. Samo počivam. Spanje te odklopi od zavednega toka misli. Zato ne maram spati,« pravi glasbenik in neumorni twitteraš.

Pesem za dobro jutro je z njegovega albuma Bitches in zapel jo je z basistko Esperanzo Spalding. Naj bo uvertura v nocojšnji koncert, na katerem se bo predstavil z Big Bandom RTV Slovenija.