Pesmi, ob katerih smo se 'pozibavali' in jih 'prepevali' minulo desetletje

Rooling in the Deep, Gangnam Style, Uptown Funk in Despacito je le nekaj naslovov pesmi, ki so zaznamovale in oblikovale zvočno sled obdobja desetih let.
Fotografija: Luis Fonsi Foto Facebook
Odpri galerijo
Luis Fonsi Foto Facebook

Konec decembra in v začetku novega leta ne manjka lestvic in pregledov pomembnih dogodkov, ki so zaznamovali preteklo leto, desetletje. Vsekakor pa je zgodovino zaznamovala tudi glasba.

Večino desetletij v popularni glasbi so definirali žanri, formati ali zemljepisne lokacije, a preteklo desetletje so zaznamovale in definirale predvsem platforme. Spotify, Apple, YouTube in Amazon Music, Tidal, v lestvicah singlov in albumov pa so začeli predvajati tudi video posnetke. Socialna omrežja (od YouTuba, prek Instagram do trenutno popularnega TikToka) so z ustvarjanjem platforme za komunikacijo porušila zidove med glasbeniki oziroma umetniki in oboževalci, poslušalci.



Rezultat vsega naštetega je, da je glasba postala zelo globalna, žanri pa so se začeli med seboj zlivati, prepletati, mutirati. Kot glavna žanra sta se uveljavila latino in K-pop, elektronska plesna glasba (EDM)  je postala mainstream. Na novo raven se je dvignil hip-hop, ki je v prodaji prvič prehitel rock glasbo, prav tako pa je bil zabeležen prevladujoč uspeh podžanrov, denimo trap in SoundClound rap. Desetletje sta s svojim prihodom zaznamovali tudi dve mladi umetnici: Adele in Billie Eillsih, ki sta, vsaka na svoj način, poosebljali sedanjost in prihodnost popularne glasbe.
 
Kateri glasbeniki oziroma njihove pesmi, ki smo si jih v zadnjih desetih letih največkrat prepevali pa so zaznamovale obdobje med letoma 2010 in 2020? BBC je na svoji spletni strani objavil seznam, ki po njihovem mnenju morda najbolje predstavi, katere pesmi so zaznamovale preteklih deset let. Kot so zapisali, ne gre nujno za najbolj popularne ali najbolj prodajane pesmi, temveč predvsem tiste, ki so pomagale pri oblikovanju zvočne sledi desetih let.

2010

Adele, Rolling in the Deep



Robyn, Dancing On My Own


 
2011

Lana Del Rey, Video Games



Rebecca Black, Friday


 
2012

Psy, Gangnam Style



Lorde, Royals



2013

Daft Punk, Get Lucky ft Pharrell Williams, Nile Rodgers



Robin Thicke, Blurred Lines ft. TI + Pharrell



2014

Mark Ronson, Uptown Funk ft. Bruno Mars



Meghan Trainor, All About That Bass



2015

BTS, I Need U



Kendrick Lamar, Alright



2016

Beyoncé, Formation



Billie Eilish, ocean eyes



2017

Luis Fonsi, Despacito ft. Daddy Yankee



Ed Sheeran, Shape Of You



2018

Childish Gambino, This Is America



Ariana Grande: no tears left to cry



2019

Lil’ Nas X, Old Town Road ft. Billy Ray Cyrus



Lizzo, Juice


 

Komentarji: