Zmešalka #4 gre na Islandijo

Islandci so samosvoj narod in prav takšna je njihova glasbena scena.

Objavljeno
17. marec 2015 14.22
Jerneja Grmadnik, Delo.si
Jerneja Grmadnik, Delo.si

»Even the ghosts are bored here (Še duhovi se dolgočasijo tukaj),« je stavek, ki najbrž zelo dobro opiše glavno islandsko mesto. Izreče ga glavni junak filma Reykjavik 101, ki zelo nazorno prikazuje življenje tamkajšnje mladine in je bil napisan po knjižni predlogi enega najbolj kritičnih islandskih sodobnih pisateljev Hallgrímurja Helgasona. Ta v eni od svojih knjig The Hitman's Guide to Housecleaning glavno nalogo nameni celo hrvaškemu prefesionalnemu morilcu Tomislavu Bokšiću, ki se po naključju znajde v »deželi ledu in ognja« in, kot si lahko mislite, neznosno pogreša temnolaske, Dalmacijo in – Severino: Islandija skozi hrvaške oči, torej.

Islandci so bili od nekdaj samosvoji; nenazadnje si pripisujejo enega prvih parlamentov, prvo istospolno usmerjeno premierko, tudi s finačno krizo so opravili brez večjega vmešavanja tujih institucij, zaprli skorumpirane bančnike, za župana leta 2010 Reykjavika izvolili komedianta Jóna Gnarrja in nedavno razburili z umikom porošnje za članstvo v EU. (Saj jih razumemo ...)

A tokrat smo se na Islandijo odpravili na lov na glasbene talente. Kdo ve, ali je prav dolgčas tisti sprožilec ustvarjalnosti, ali morda to, da so Islandci tako ali tako vsi na pol v sorodu in je kakšen skupen prednik imel dar za glasbo – na Islandiji namreč ustvarjajo številni odlični glasbeniki in bendi – nekateri svetovno znani, drugi manj, a prav tako vredni poslušanja.

Zmešalka v deželi ognja in ledu by Zmesalka on Mixcloud

Zmešalko zato začenjamo z dvema novostima; in sicer z devetim albumom pevke Björk Vulnicura ter nekoliko manj poznane indie skupine oz. bolje rečeno glasbenega projekta Bang Gang, na čelu katerega je Barði Jóhannsson – ki med drugim ustvarja tudi v duetu Lady&Bird ter skupaj s polovico francoskega dueta Air pod imenom Starwalker. Nov album je napovedal s singlom Out Of Horizon.

Godala in solze

Čeprav ima Björk že dolgo samostojno kariero, je začela kot pevka mednarodno uspešne skupine iz konca 80. let The Sugarcubes. Kasneje se je podala na svojo pot in v glasbeno eksperimentiranje z vsemi možnimi glasbenimi žanri, vedno s pridihom elektronske glasbe. Njen novi album je izšel 20. januarja letos – gre za čustveno popotovanje po vseh postajah bolečega razhoda z dolgoletnim partnerjem, umetnikom Matthewem Barneyem, rdečo nit pa imajo tokrat godala. Če se sprašujete po pomenu imena: Vulnicura je sestavljanka iz vulnus in cura – rana in zdravilo; torej zdravilo za rane.


Zasloveli v Ameriki in okužili radie

                                                                    Kennysun/Wikipedia

Of Monsters and Men so v našem izboru najbolj komercialen bend, ki ste ga najbrž tudi vi že malo siti, ali vsaj njihove uspešnice, čeprav najbrž ne veste, da prihajajo z dežele gejzirjev. Pesem Little Talks že vsaj kaki dve leti vztrajno vrtijo na večini radijskih postaj. Prav posebej navdušeni nad njimi so Američani, zato so mladi Islandci že podpisali pogodbo z založbo Universal in napovedali nov album še letos. Ker grejo lepo v uho, smo v miks uvrstili eno od njihovih manj predvajanih pesmi.

múm – improvizatorji med tradicionalno in elektronsko glasbo

                                                            Greg Neate/Wikipedia

Islandska imena imajo to posebnost, da tudi če njihova izgovorjava izgleda preprosta, navadno ni. Bend, katerga ime bi najbrž izgovorili kot »mam«, se pravzaprav pravilno izgovori »miooyyuujm« (?!?!). Gre za zelo poseben bend, katerega glasbo težko opišemo. Večinoma uporabljajo nabore nekonvencionalih in tradicionalnih glasbil, vmes pa tudi električne efekte in mehke vokale. Aktivni so že od leta 1997, a so se vmes menjali že številni člani. Nazadnje so album izdali leta 2013, med njihovimi oboževalci pa so tudi drugi glasbeniki, denimo Interpolov kitarist Daniel Kessler, ki je njihov album Finally We Are No One izbral kot enega njegovih najljubših.

Zmagovalci domačega tekmovanja

Mono Town so relativno mlad bend, sestavljen v prvi vrsti iz bratov Birgisson, ki deluje od leta 2012. Debitantski album In The Eye Of The Storm je letos prejel nagradi na tekmovanju Iceland Music Awards (2015) za najboljši rock album in najboljšo rock skladbo. Za zdaj so zvezde doma, če se bodo uspešno izvozili z otoka, pa bo pokazal čas. Celotni koncert skupine na KEXP si lahko ogledate tukaj.

Od članice Seabearov do samostojne kariere

 

                                                                      happyjed1/Wikipedia


Pevka Sóley je študirana pianistka in kitaristka, od leta 2006 je članica indie-folk (še ene islandske) skupine Seabear, vzporedno pa je pisala tudi svojo glasbo. Za zadnji album Kromantik je sama skomponirala klavirsko glasbo. Trenutno je mlada mamica, a je za letošnje leto že napovedala izdajo novega album Ask the Deep.

 ... in še številni drugi ...

Polega vseh naštetih, ki smo jih uvrstili v glasbeni miks, velja izpostaviti tudi sodobne skladatelje oz. bolj instrumentalne zasedbe z ambientalno in filmsko glasbo, kot so Ben Frost (ta sicer ni Islandec, ampak Avstralec, ki živi v Reykjaviku), Jóhann Jóhannsson (napisal je glasbo za film Teorija vsega o življenju Stephena Hawkinga), Ólafur Arnalds (islandski »James Blake«) in Jónsi (vokalist Sigur Rósov). Za ljubitelje hipsterskih bendov še tale namig: FM Belfast, za elektronske sladokusce pa Gusgus.

In ne, izjemnih Sigur Rósov nismo pozabili, ampak ker jih bomo vključili v prihodnjo zmešalko – boste slišali, zakaj –, naj počakajo še dva tedna.