Znani prejemniki nagrad 54. Tedna slovenske drame

Nagrade so prejeli Iza Strehar, Brina Jenček, Tina Vrbnjak, Benjamin Krnetić, Mrakijada, Spolna vzgoja II., Marinka Poštrak in Zala Dobovšek.
Fotografija: Nagrada Slavka Gruma za najboljše novonastalo slovensko dramsko besedilo gre letos v roke Izi Strehar. FOTO: Matej Družnik/Delo
Odpri galerijo
Nagrada Slavka Gruma za najboljše novonastalo slovensko dramsko besedilo gre letos v roke Izi Strehar. FOTO: Matej Družnik/Delo

Nagrada Slavka Gruma za najboljše novonastalo slovensko dramsko besedilo gre letos v roke Izi Strehar za besedilo Nezakonske matere. Prešernovo gledališče Kranj je nagrado skupaj z ostalimi festivalskimi nagradami podelilo na nocojšnji sklepni slovesnosti 54. Tedna slovenske drame.

Kot je v obrazložitvi Grumove nagrade zapisala strokovna žirija, ki je izbirala med 24 besedili, dramsko besedilo Nezakonske matere ni samo pogled na družinske odnose, kot se spreminjajo v 20. in 21. stoletju, ampak je predvsem drama o odnosu do materinstva. »Iza Strehar v drami spretno gradi dramski svet, v katerem je ženska ujetnica patriarhalnih razmerij in pričakovanj, a se (ne)uspešno bori za svoj glas in svobodo izbire,« piše žirija.

Ista žirija, ki jo sestavljajo Rok Andres, Miriam Kičinova in Jakob Ribič, je nagrado za mladega dramatika, za katero se je prek natečaja potegovalo devet besedil avtorjev, starih do 30 let, dodelila Brini Jenček, in sicer za besedilo dolgim naslovom, ki se začne Grem greš greva pljusk 2 young 4 4ever. Kot je zapisala žirija, je besedilo sveže in neposredno, predstavlja razpadajoči svet in v njem razpadle odnose, ki so ujeti v komunikacijsko pustinjo, omejeno zgolj na ekstrakt jezika sodobne tehnologije.

Ob zaključku festivala, za katerega je predstave izbrala selektorica Alja Predan, so nocoj podelili tudi festivalske nagrade po izboru žirije v sestavi Aleša Jana, Pie Brezavšček in Mirne Rustemović. Šeligovo nagrado za najboljšo uprizoritev tekmovalnega programa je žirija prisodila Mrakijadi, ki je v režiji Nine Rajić Kranjac in v produkciji SNG Drama Ljubljana nastala po trilogiji Ivana Mraka.

»Uprizoritev združuje izjemne in dovršene pristope sodobnega gledališča,« je poudarila žirija, ki je tudi obe igralski nagradi dodelila igralcema Mrakijade, in sicer Tini Vrbnjak ter Benjaminu Krnetiću. Kot je izpostavila žirija, igralci predstave polnokrvno živijo v svojih vlogah in transformacijah, izkoriščajo svoje odrske priložnosti ter vsak zase in vsi skupaj najdejo trenutke, ki občinstvo zapeljejo v magičnost gledališča.

Žirija je podelila tudi posebno nagrado 54. Tedna slovenske drame, in sicer si jo je za inovativen performativni pristop k občutljivi tematiki prislužila uprizoritev Spolna vzgoja II: Diagnoza + Consentire + Zmožnost + Igre + Borba v režiji Tjaše Črnigoj, ki je nastala v produkciji Nove pošte in Mesta žensk. Omenjena uprizoritev je najbolj prepričala tudi občinstvo, ki ji je namenilo najvišjo možno povprečno oceno 5.

Festival uprizoritev, nastalih po slovenskih dramskih besedilih, ki se je tradicionalno začel na svetovni dan gledališča, 27. marca, je v 12 dneh festivalskega programa ponudil sedem predstav tekmovalnega in pet spremljevalnega programa, tri predstave za mlade ter še vrsto drugih dogodkov. Med njimi so bile okrogle mize, delavnice, bralne uprizoritve, predstavitev novega kulturnega certifikata in razstave.

Kot je povedal direktor Prešernovega gledališča Kranj Jure Novak, je bil festivalski program izjemno dobro obiskan, vstopnice za številne predstave so bile razprodane, obiskovalci in zainteresirana javnost pa so aktivno spremljali tudi vse dogodke dodatnega programa. Organizatorji so veseli, da je festival letos potekal tudi na dveh novih lokacijah v Kranju in še poglobil lokalna partnerstva ter sodelovanja. Pri pripravi festivala je sodelovalo več kot 20 različnih organizacij in več kot 350 umetnikov.

Na današnji sklepni slovesnosti so podelili tudi strokovni nagradi Društva gledaliških kritikov in teatrologov. Nagrado Vladimirja Kralja za življenjsko delo je prejela dramaturginja iz Prešernovega gledališča Kranj Marinka Poštrak, priznanje za kritiško in teatrološko delo v zadnjih dveh letih pa Zala Dobovšek.

Preberite še:

Komentarji: