Opoldansko vprašanje: mladi in inovativni
pet, 10.01.2014, 12:00
Opoldansko vprašanje: mladi in inovativni
Še enemu startup podjetju (Cubesensors) je uspelo v tujini. Kaj menite, jim uspe zagnati tudi slovensko gospodarstvo?

Mladi podjetniki so se nekoč morali opirati na pleča prijateljev, družine in znancev, če so želeli priti do kapitala za financiranje svojih poslovnih načrtov, danes pa internet izumiteljem omogoča, da svoj izdelek predstavijo neposredno spletni javnosti.

»Crowdfunding«, recimo, je množično zbiranje sredstev za dosego ciljev, ki večinoma poteka po spletu. Po velikem uspehu nekaterih slovenskih projektov na ameriškem portalu Kickstarter ali Indiegogo se je ta oblika financiranja že večkrat znašla v središču pozornosti slovenske javnosti.

Prav sinoči so podjetniki iz CubeSensors v Las Vegasu zmagali na tekmovanju Hardware Battlefield, ki povezuje mednarodna start up podjetja.

Vendar so se podjetniki in razvijalci strojne opreme financiranja projekta lotili drugače - in z rezervacijo naprave za 10 dolarjev so vnaprej razprodali »prvo« zalogo.

Internet je torej razširil meje države in tudi trga, mladi in inovativni posamezniki so se v njem že dobro znašli - za izdelke niso nabrali le dovolj osnovnega kapitala, temveč so z idejo in produktom prepričali strokovnjake z marsikaterega konca sveta.

So start upi prepričali tudi vas? Ste že vložili denar za izdelavo katerega izdelka? (Flykly, Cubesensors, Lumu, Dee Lee Doo, Chipolo)

So njihovi uspehi spodbudili tudi vas, da bi uresničili svojo idejo?

Menite, da lahko startup podjetja zaženejo tudi slovensko gospodarstvo?

Dober glas seže v deveto vas. Se tako tujini utrjuje pozitivna podoba Slovenije?

Odgovore na opoldansko vprašanje nam lahko pošljete po elektronski pošti na naslov tuditi@delo.si, lahko pa jih tudi sami objavite na Delovem Facebook profilu in na Twitterju. Izbrane odgovore bomo objavili ob 18. uri v prispevku Odgovori na opoldansko vprašanje.Opoldansko vprašanje: mladi in inovativni

Foto: Stan Honda/AFP

Povezane novice

Slovenski CubeSensors nagrajeni s 50.000 $
10. januar ob 09:30
Viva Las Vegas: Slovenski CubeSensors zmagal na Hardware Battlefieldu.
Prijavi sovražni govor