Identificirali vse ponesrečence balonarske nesreče

Stanje kritično poškodovanih je stabilno. Dva sta še vedno v smrtni nevarnosti.

Objavljeno
25. avgust 2012 11.22
Jure Predanič, kronika
Jure Predanič, kronika

Ljubljana – Medtem ko na zdravljenju v bolnišnicah ostaja 14 ponesrečencev iz balonarske tragedije, ki se je zgodila v četrtek ob 8. uri na Barju, so na inštitutu za sodno medicino potrdili, da so ugotovili identiteto štirih umrlih in ene ponesrečenke. Med umrlimi je tudi 11-letna deklica.

Predstojnik Inštituta na medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani Jože Balažic, ki se je včeraj popoldne še vedno mudil v službenih prostorih, je za Nedelo potrdil, da so po dolgem delu, ki je trajalo do včerajšnjega jutra, po DNK-analizi potrdili identiteto vseh žrtev: »Gre za družino, mater in njeno hčer ter moškega iz Ljubljane in še eno gospo iz Ljubljane, s Cankarjevega nabrežja.

Ugotovili smo tudi, da je ponesrečenka, ki je ostala živa, a njena identiteta do danes ni bila potrjena, gospa iz Voklega pri Šenčurju.« Pojasnil je, da je ponesrečenka dobila tako hude opekline, da jo še vedno zadržujejo v umetni komi, saj ima opečenega več kot 60 odstotkov telesa.

Balažic nam je še povedal, da so sicer imeli več dela, a da takšni primeri za inštitut niso prevelik zalogaj. Kljub temu da so bila trupla zoglenela, je bilo še dovolj uporabnega tkiva, da so bili vzorci primerni za obravnavo. »Delo tako ni bilo preveč zahtevno,« je povedal. Svoje ugotovitve so sicer že posredovali policiji.

Maja Adlešič, tiskovna predstavnica Policijske uprave Ljubljana, je včeraj tako potrdila, da so v nesreči umrli 51-letni moški, ženski, stari 49 in 56 let, ter 11-letna deklica. Neuradno nam je uspelo izvedeti, da gre za Izidorja Prevodnika in njegovo partnerko Bojano Groznik ter njeno 11-letno hčer, ki so živeli na ljubljanskih Fužinah. Četrta žrtev, 56-letnica, je Ema Zelko, prav tako iz Ljubljane. Adlešičeva je povedala še, da policisti nadaljujejo preiskavo.

V ljubljanskem kliničnem centru ostaja še 10 poškodovancev, nam je povedala vodja službe za odnose z javnostmi Polona Lečnik Wallas. Pet med njimi jih potrebuje intenzivno zdravljenje, od tega sta dva še vedno v smrtni nevarnosti, pri preostalih treh pa ostaja zdravstveno stanje resno, a so trenutno zunaj smrtne nevarnosti. »Drugih pet poškodovancev ostaja na zdravljenju,« je pojasnila in dodala, da ni mogoče napovedovati, kdaj bodo lahko zapustili bolnišnico: »To je odvisno od primera do primera.«

V mariborskem kliničnem centru prav tako ostajata poškodovanca, ki so ju prepeljali tja na zdravljenje, neuradno je med njima Miro Kolenc, pilot balona, ki ni imel veljavne licence. Predstojnik oddelka za plastično in rekonstruktivno kirurgijo Erik Vrabič je sicer pojasnil, da gre za ponesrečenca s hudimi opeklinami: »Ima opekline na 60 odstotkih površine telesa. To je izjemno kritično stanje,« je povedal, včeraj pa so v mariborskem kliničnem centru pojasnili, da ga prihod­nji teden čaka več operativnih posegov. V celjski bolnišnici ostaja ponesrečenec, ki ga počasi zbujajo, v prihodnjem tednu pa zanj načrtujejo operacije. Prav tako v bolnišnici na Jesenicah ostaja ženska, ki ima več zlomov.

***

Preberite tudi zgodbo preživele usodne nesreče z balonom.