Kraj tragedije obiskala tudi Hojs in Gorenak

Ministra, pa tudi Danilo Türk, Janez Janša in Tomaž Gantar, so svojcem umrlih v balonarski nesreči že izrekli sožalje.

Objavljeno
23. avgust 2012 15.03
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si

Ljubljana - Kraj balonarske tragedije sta obiskala tudi minister za obrambo Aleš Hojs in minister za notranje zadeve Vinko Gorenak.

V izjavi za medije sta oba izrekla sožalje svojcem tistih, ki so v nesreči izgubili življenje in ostalim prizadetim v nesreči. Ob tem sta pohvalila delo policistov, reševalcev in gasilcev.

Hojs je dejal, da se je danes zjutraj na podlagi obvestila centra za obveščanje aktivirala množica reševalcev, aktiviran je bil tudi načrt v primeru nesreče zrakoplova. Hojs je poudaril, da so vsi reševalci in gasilci svoje delo opravili »v maksimalno kratkem roku in maksimalno dobro«.

Po njegovih besedah so bili praktično vsi poškodovani oziroma udeleženi v nesreči oskrbljeni že kmalu po 9. uri. V posredovanju po nesreči je sodeloval tudi helikopter slovenske policije, aktivirali so tudi helikopter slovenske vojske, a so slednjega kasneje odpoklicali.

Tudi kriminalistična policija oziroma policisti Policijske postaje Ljubljana izvajajo vse ukrepi, ki so za take primere predvideni, je povedal Gorenak.

»Policija bo izvedla vse potrebno tudi z vidika ugotavljanja odgovornosti, kaj več pa bomo lahko rekli, ko bodo preiskovalci že imeli prve zaključke,« je dejal Gorenak.

Türk izrekel sožalje svojcem ponesrečenih v balonarski nesreči

Predsednik republike Danilo Türk je po današnji nesreči balona na Barju, v kateri so umrli štirje ljudje, izrazil sožalje vsem, ki so v nesreči izgubili svoje bližnje. Ob robu zbiranja podpisov za predsedniško kandidaturo v Novem mestu je za Radio Krka izrazil upanje, da bo dobro poskrbljeno tudi za vse tiste, ki so bili v nesreči poškodovani.

Türk je dejal, da je kabinet predsednika RS po prejetju informacij o nesreči na Barju nemudoma stopil v kontakt z vsemi ustreznimi službami, kjer so jih seznanili, da so bile aktivirane vse pristojne službe. »Verjamem, da bodo storili vse, kar je mogoče, da se število žrtev ne bo povečalo,« je dejal.

Državljane je ob tem pozval, da se zamislijo nad nesrečo in v prihodnje skušajo ravnati čim bolj pazljivo. Pojasnil je, da se vremenskih razmer ne da vedno predvideti, vendar pa je treba zagotoviti, da se v prihodnje take nesreče ne bodo več dogajale.

Gantar poškodovanim želi čimprejšnje okrevanje, svojcem preminulih pa izreka sožalje

Minister za zdravje Tomaž Gantar ocenjuje, da so se zdravniške ekipe pravočasno odzvale na balonarsko nesrečo in strokovno oskrbele ponesrečene. Vsem poškodovancem želi čimprejšnje okrevanje, sorodnikom in prijateljem preminulih pa izreka iskreno sožalje, so sporočili z ministrstva za zdravje.

Minister za zdravje Tomaž Gantar se je v razgovoru z vodstvom Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana seznanil z zdravstvenim stanjem pripeljanih najhujših ponesrečencev današnje balonarske nesreče na Barju. Gantar verjame, da so v UKC Ljubljana in v ostalih slovenskih bolnišnicah, kamor so bili prepeljani poškodovani, te dobro in kakovostno oskrbeli.

Tudi predsednik vlade Janez Janša izreka sožalje svojcem tragične nesreče

»Ob današnji tragični nesreči svojcem preminulih izrekam iskreno in globoko sožalje v svojem osebnem imenu in v imenu Vlade Republike Slovenije. Tragična jutranja nesreča me je globoko pretresla, saj so bili udeleženci nesrečnega poleta tudi otroci in mlajši udeleženci. Sočustvujem z vsemi, ki so bili ob tej nesreči osebno prizadeti in ki v tem trenutku še vedno trepetajo za svoje bližnje,« je zapisal na spletni strani vlade.

Janša je ob tem dodal, da zaupa v delo zdravstvenega osebja, gasilcev, reševalcev in vseh, ki sodelujejo pri odpravljanju posledic tragične nesreče, da bodo udeležence nesreče ustrezno oskrbeli in storili vse, kar je v njihovi moči, da bi ponesrečeni čim prej okrevali.

Pristojno ministrstvo bo preiskalo vzroke balonarske nesreče, dogajanje spremljajo tudi v MOL

Ministrstvo za infrastrukturo in prostor ter Mestna občina Ljubljana vsem, ki so v današnji nesreči z balonom izgubili svoje najbližje, izrekata globoko sožalje, poškodovanim pa želita čimprejšnje okrevanje. Ministrstvo bo v okviru službe za preiskovanje letalskih nesreč natančno preiskalo vzroke in posledice nesreče, so sporočili z ministrstva.

Z Mestne občine Ljubljana (MOL) pa so sporočili, da pozorno spremljajo dogajanje na kraju nesreče ter so se aktivno vključili v reševalno akcijo.

Na kraju nesreče so še vedno ljubljanski poklicni in prostovoljni gasilci, vpletenim v nesrečo, ponesrečencem ter njihovim svojcem pa pomagajo tudi sodelavci Zdravstvenega doma Ljubljana.

Ob takih tragičnih nesrečah se v MOL še posebej zavedajo, kako pomembno je strokovno in timsko delo ekip, ki sodelujejo v reševalnih akcijah, ter medsebojna in vsestranska pomoč vsem prizadetim.