Morilca s facebooka enako kriva

Tožilka v ravnanjih obtoženih ne vidik razlik, izostanek priče obravnavo podaljšal za najmanj teden dni.

Objavljeno
14. september 2017 12.26
Sojenje
Janoš Zore
Janoš Zore

Krško − Sojenje zaradi umora Andreja Cekute, ki sta mu Aleš Olovec in Martin Kovač februarja zadala usodne poškodbe ter del pretepanja v živo predvajala na internetu, se približuje koncu. V sredo je predvideno pričanje zadnje priče, po katerem bo sodni senat morda že isti dan izrekel kazen.

Predvidenih 15 do 30 let

Tožilka Mateja Roguljič po štirih obravnavah, ki so junija, julija in včeraj potekale na krškem okrožnem sodišču, vztraja pri kaznivih dejanjih, zapisanih v obtožnici: »Ocenjujem, da se do danes ni nič spremenilo in da bom lahko dokazala to, kar trdim v sami obtožbi. To je storitev kaznivega dejanja umora in neupravičenega slikovnega snemanja za oba v sostorilstvu. Za zdaj nič ne kaže na to, da bi bila potrebna sprememba obtožnice.«

Roguljičeva višine kazni, ki jo bo zahtevala za Olovca in Kovača − za umor je predvideno od 15 do 30 let zaporne kazni − včeraj ni hotela razkriti: »Kazen bo predlagana ob koncu glavne obravnave in povedala jo bom v svoji zaključni besedi.« Na naše vprašanje, ali bo za oba obtožena zahtevala enako zaporno kazen in ali med njunima dejanjema vidi kakršno koli razliko, je dejala, da med obtoženima ne vidi razlike. »Mislim, da je prispevek obeh bil enakovreden,« je dejala.

»Pridobivanje posnetkov iz arhiva ni potrebno«

Zagovornik Martina Kovača odvetnik Dušan Medved je sicer na sodišču poskušal dokazati, da je Kovač v večjem delu pretepa sodeloval samo v vlogi snemalca in da gre za osebo, ki je še malce intelektualno šibkejša od Olovca. Medtem ko je v drugi tezi odvetniku julija deloma pritrdila tudi sodna izvedenka za klinično psihologijo Sanja Šeško, prvi nasprotuje izjava Kovača samega iz zadnje julijske obravnave, da je tudi on Cekuto z nogo brcnil v glavo, skočil nanj in ga še dodatno brcal.

Ker izvedencu s področja informacijskih tehnologij Tadeju Strgarju, edini priči na včerajšnjem nadaljevanju glavne obravnave, ni uspelo pridobiti vseh posnetkov s facebooka − videozapise s prvega računa Olovca pri podjetju Facebook je družba umaknila, drugi račun je bil blokiran, tretji pa izbrisan −, je Medved sodišču predlagal pridobitev morebitnih preostalih posnetkov neposredno pri ameriškem spletnem gigantu. Ti so namreč na arhivskih strežnikih. Kot je dejal Strgar, verjetno še vedno obstajajo.

Z morebitnimi novimi posnetki − slovenska policija razpolaga s tremi, ki si jih je sodni senat julija ob smehu Kovača tudi ogledal − bi se krivda za usodne poškodbe morda lahko jasneje prenesla na enega od obtoženih. Vendar je sodišče Medvedov predlog, ki ga je podprl tudi Olovčev zagovornik Dušan Dornik, zavrnilo oziroma je sledilo razlagi tožilke. Roguljičeva je namreč dejala, da pridobivanje posnetkov neposredno iz arhivov družbe Facebook ni potrebno, saj so vsi posnetki zavarovani, so del sodnega spisa. »Če bi obstajali še kakšni posnetki, sem prepričana, da bi jih policija, ko je preiskovala to kaznivo dejanje, že našla in zavarovala,« je pojasnila.

Sojenje zaradi grozljivega pretepanja, predvajanega v živo, ki je šokiral Slovenijo, bi se lahko končalo že včeraj. A zadnja priča − obramba je predlagala pričanje Darje Colarič − je svoj izostanek opravičila in s tem glavno obravnavo podaljšala za še vsaj teden dni.