Višje sodišče potrdilo sodbo okrajnega v zadevi Patria

Sodba je pravnomočna in izvršljiva. Janša mora v zapor za dve leti, Črnkovič in Krkovič vsak po 22 mesecev.

Objavljeno
28. april 2014 10.12
Posodobljeno
28. april 2014 10.33
patria
M. V., notranja politika, Ba. P., Delo.si
M. V., notranja politika, Ba. P., Delo.si

Ljubljana - Neuradne informacije Dela, da je višje sodišče v Ljubljani v pritožbenem postopku potrdilo sodbo ljubljanskega okrajnega sodišča v zadevi Patria, so zdaj potrdili tudi za STA.

Prvostopenjsko sodišče je junija lani predsednika SDS in nekdanjega premiera Janeza Janšo, nekdanjega brigadirja Toneta Krkoviča in prokurista Rotisa Ivana Črnkoviča zaradi korupcijskih kaznivih dejanj obsodilo na 24 oziroma 22 mesecev zapora in plačilo 37.000 evrov stranske denarne kazni. Vsi trije sodni postopek že od samega začetka označujejo za politični konstrukt in zatrjujejo, da so nedolžni ter da proti njim ni nobenih dokazov.

Na sodbo okrajnega sodišča so se sicer pritožili zagovorniki vseh treh obsojenih.

Vrhovno državno tožilstvo je sodbo že prevzelo, vrhovnega državnega tožilca Andreja Ferlinca, ki je zastopanje prevzel od predhodnice nekdanje višje državne tožilke Branke Zobec Hrastar, pa je odločitev višjega sodišča »razžalostila«, saj da je to dokaz, da v državi vlada korupcija. Ferlinc dodaja, da je tožilstvo takšno odločitev pričakovalo. Sicer pa sodbe še ni prebral in je zato tudi ne more podrobneje komentirati.

Obsojeni in zagovorniki naj bi, kot so nam pojasnili na ljubljanskem okrajnem sodišču, sodbo dobili po pošti, vendar ni nobenih ovir, da je ne bi mogli dvigniti tudi danes in to še po 16. uri.

Sodba je po odločitvi višjega sodišča pravnomočna in izvršljiva.

Krkovičev zagovornik napovedal zahtevo za varstvo zakonitosti

Krkovič današnje sodbe višjega sodišča v primeru Patria sicer še ni videl, a poudarja, da ni pričakoval nič drugega kot oprostilno sodbo. Njegov odvetnik Jože Hribernik je sodbo označil za politično. Napovedal je uporabo še možnih pravnih sredstev, vsekakor bodo na vrhovno sodišče vložili zahtevo za varstvo zakonitosti.

Krkovič je spomnil, da je vsakič ob prihodu na sodišče v izjavi novinarjem opozarjal, da ima »njegovo kaznivo dejanje ime Tone Krkovič« in je zato pričakoval, da bo vsaj kaznivo dejanje dobilo svoje ime oz. svojo kvalifikacijo. O tem, ali bodo zaprosili za alternativno prestajanje kazni, pa za zdaj po Hribernikovih besedah še ne razmišljajo.

Patria doživela epiloge tudi že na Finskem in v Avstriji

Prvostopenjski epilog je zadeva Patria doživela tudi v Avstriji in na Finskem. Medtem ko je bila avstrijska sodba obsodilna za posrednika Patrie Hansa Wolfganga Riedla, je finsko sodišče nekdanje odgovorne v Patrii oprostilo.

V Sloveniji pa sta bila v t. i. zadevi Patria II pred nekaj tedni na prvi stopnji na zaporni kazni obsojena upokojeni brigadir Peter Zupan in slikar Jure Cekuta. Zupan je bil zaradi zlorabe položaja obsojen dve leti in pol zapora, Cekuta pa zaradi napeljevanja k zlorabi položaja na štiri leta in štiri mesece zapora. Oba sta napovedala pritožbo.