Pet navijačev k preiskovalnemu sodniku, pet na prostost

Pet osumljencev sodelovanja pri napadu na španske navijače so policisti danes privedli pred preiskovalnega sodnika.

Objavljeno
27. februar 2014 14.39
Marko Pečauer, kronika
Marko Pečauer, kronika
Celje − Celjski kriminalisti in policisti so danes s kazensko ovadbo privedli k preiskovalnemu sodniku pet osumljencev (pet od skupaj desetih pridržanih so včeraj že izpustili na prostost), ki so v noči na 21. februar sodelovali pri brutalnem napadu na španske navijače v Tepanju. Vsi so doma iz območja Maribora, stari pa so 20, 22, 25, 31 in 37 let. V preteklosti je bilo vseh pet že obravnavanih za prekrške oziroma kazniva dejanja z elementi nasilja.

Kriminalisti in policisti so ugotovili, da se je po končani nogometni tekmi med nogometnima kluboma Maribor in Sevilla, na parkirišču pred nekdanjo diskoteko v Mariboru, načrtovano zbrala skupina od trideset do štirideset ljudi, opremljena z nevarnimi predmeti, kot so lesene palice, prirejene za napad, in drugimi ostrimi in nevarnimi predmeti. Z več osebnimi avtomobili so se odpeljali na avtocestno počivališče Tepanje Zahod in tam vozila večinoma pustili za parkiranimi tovornimi vozili. Vsi so bili oblečeni v temnejša oblačila s kapucami, nekateri so imeli celo zakrinkan obraz. Nasilneži so brez razloga najprej brutalno napadli nekaj španskih navijačev, ki so stali ob parkiranem avtobusu, in oba voznika avtobusa. Prav tako so z ostrimi in trdimi predmeti, najverjetneje tudi s sekiro, poškodovali avtobus, nato pa so se lotili še večje skupine španskih navijačev, ki je bila v prostorih prodajalne bencinskega servisa. Napadli so jih s palicami in drugimi predmeti in jih obmetavali s prodajnimi izdelki, ki so jih jemali s polic prodajalne. Podjetju Petrol so tako naredili za najmanj 5000 evrov škode. Španski navijači so se branili z vsem, kar jim je prišlo pod roke, in poškodovali so tudi enega od napadalcev. Ta se je nato skril v obcestni jarek in tam so ga našli policisti, preostali napadalci pa so se razbežali do avtomobilov in se še pred prihodom policistov odpeljali s počivališča.

V napadu sta bila lažje poškodovana oba voznika italijanskega avtobusa, stara 39 in 47 let. Oskrbeli so ju v Splošni bolnišnici Celje, laže poškodovanega 31-letnega španskega navijača pa v mariborskem UKC. Sedeminštiridesetletnega španskega navijača so zaradi hudih poškodb reševalci odpeljali v ljubljanski UKC. V pretepu je bil lažje poškodovan še 25-letni Mariborčan.

Kriminalisti in policisti Policijskih uprav Celje in Maribor so v torek zaradi bojazni, da bodo osumljeni uničili sledi kaznivih dejanj oziroma kazniva dejanja še nadaljevali, vzeli prostost sedmim osebam, včeraj pa še trem. Pet so jih včeraj, potem ko so prenehali razlogi za pridržanje, izpustili na prostost. Pri osmih osumljenih so policisti opravili hišne preiskave in na domu 20-letnega Mariborčana so odkrili prostor, prilagojen za gojenje konoplje. Našli so šest različno velikih rastlinjakov in vso potrebno opremo za gojenje konoplje − luči, ventilatorje, grelce in namakalni sistem. Zasegli so še 41 sadik konoplje, visokih med 60 in 80 centimetrov. Dvajsetletnika bodo mariborski kriminalisti ovadili zaradi suma kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog.

Pet osumljenih Mariborčanov so celjski kriminalisti s kazensko ovadbo zaradi suma kaznivega dejanja sodelovanja v skupini, ki stori kaznivo dejanje, danes privedli k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Celju. Grozi jim do tri leta zaporne kazni.

Pri vseh petih osumljenih so policisti zaznali tudi elemente za izrek ukrepa prepovedi udeležbe na športnih prireditvah − odredbe bodo poslali v presojo preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Celju.

Preiskava še ni v celoti zaključena, saj kriminalisti in policisti o preostalih pripadnikih skupine, ki je napadla španske navijače, še zbirajo obvestila.