Policista Kukoviča danes pokopali

Žalne slovesnosti sta se udeležilia tudi predsednik republike Borut Pahor ter generalni direktor policije Stanislav Veniger.

Objavljeno
28. avgust 2014 21.54
bora*Litija
Ti. K., STA
Ti. K., STA
Slovenske Konjice − Policista Damijana Kukoviča, ki ga je v petek ustrelil Dušan Petrovčič, so danes pokopali v Slovenskih Konjicah. Žalne slovesnosti so se udeležili tudi predsednik republike Borut Pahor, generalni direktor policije Stanislav Veniger, državni sekretar ministrstva za notranje zadeve Boštjan Šefic in minister za obrambo v odhodu Roman Jakič.

V Policijskem sindikatu Slovenije so družini ubitega policista izrekali globoko sožalje, hkrati pa zagotavljajo, da bodo storili vse, kar je v njihovi moči, da družini olajšajo prihodnost.

Policista sta sicer Petrovčiča v petek v Litiji ustavila, ker ni bil pripet z varnostnim pasom. Ko je k avtomobilu pristopil policist Damijan Kukovič, ga je Petrovčič ustrelil, Kukovič pa je za posledicami ran v ponedeljek umrl. Za Petrovčiča se pozneje izkazalo, da je pripadnik Slovenske vojske, poleg tega ima zgodovino psihičnih motenj. V petkovem streljanju je bil poškodovan tudi Petrovčič, ki so ga v petek pripeljali v zdravniško oskrbo. Na Petrovčiča je sicer streljal Kukovičev kolega, ki je bil tudi na kraju dogodka.

Petrovčiča so po torkovem odpustu iz bolnišnice znova prevzeli policisti in ga v sredo z ovadbo zaradi kaznivega dejanja umora privedli k preiskovalni sodnici, ki mu je na predlog tožilstva odredila enomesečni pripor. Prestaja ga na enoti za forenzično psihiatrijo Oddelka za psihiatrijo v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor.

Po poročanju POP TV so na mariborski psihiatriji zelo poostrili varovanje. Na forenzičnem oddelku, kjer biva 45 duševno motenih pripornikov in zapornikov, bo Petrovčiča 24 ur na dan varoval dodatni pravosodni policist. Na Upravi RS za izvrševanje kazenskih sankcij so namreč ocenili, da je pripadnik Slovenske vojske nevaren tako za druge paciente kot za zdravstveno osebje, prav tako bi lahko poskušal pobegniti. Poudarjajo, da je to eden najzahtevnejših primerov varovanja v zgodovini Slovenije.