Pritožbi Črnkoviča in Krkoviča v četrtek na ustavnem sodišču

Oba predlagata začasno zadržanje izvršitve sodbe - prisodili so jima 22 mesecev zaporne kazni.

Objavljeno
20. januar 2015 16.57
mfe patria
M. Č., Delo.si, STA
M. Č., Delo.si, STA
Ljubljana - Ustavno sodišče bo na seji v četrtek glede na predlog dnevnega reda obravnavalo še ustavni pritožbi obsojenih v zadevi Patria Ivana Črnkoviča in Antona Krkoviča, ki predlagata začasno zadržanje izvršitve sodbe. Predlogu za začasno zadržanje izvršitve sodbe Janeza Janše je ustavno sodišče soglasno ugodilo že proti koncu lanskega leta.

Ljubljansko okrajno sodišče je 5. junija 2013 predsednika SDS Janeza Janšo, brigadirja Toneta Krkoviča in prokurista Rotisa Ivana Črnkoviča spoznalo za krive kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa finskih oklepnikov Patria.

Janšo je obsodilo na dve leti zapora, Črnkoviču in Krkoviču pa je prisodilo 22 mesecev zaporne kazni. Vsi trije so dobili tudi po 37.000 evrov stranske denarne kazni.

Trojica se je pritožila na ljubljansko višje sodišče, a so višji sodniki ugotovili, da izvedeni dokazni postopek izključuje možnost kakršne koli drugačne odločitve in da je okrajno sodišče ugotovilo dejansko stanje.

Janša je po ugotovitvi sodišča v poslu nabave oklepnikov obljubo nagrade sprejel za stranko SDS. Prokurist lokalnega partnerja Patrie Rotisa, Ivan Črnkovič je Jožetu Zagožnu (ki je bil soobtožen, a je umrl) in Krkoviču za SDS obljubil delež dobička Rotisa, ki bi ga ta ustvaril, če bi postal lokalni zastopnik Patrie, navaja sodba.

Zagovorniki obsojenih so se z zahtevo za varstvo zakonitosti obrnili na vrhovno sodišče, ki je njihove zahteve kot neutemeljene zavrnilo novembra. Po mnenju sodišča je opis sprejema obljube nagrade, ki jo je sprejel Janša, dovolj konkreten in jasen.

Janša se je moral medtem v zaporu na Dobu zglasiti 20. junija lani, dva tedna po začetku prestajanja kazni se mu je pridružil Krkovič, konec oktobra pa še Ivan Črnkovič.