Proces Patria: obdolženi ne razumejo obtožnega predloga

Janša: »Obtožni predlog mi očita, da sem prejel obljubo nagrade. Kakšne? Obisk pri Božičku, ali 50 milijonov evrov?«

Objavljeno
12. december 2011 10.06
Posodobljeno
12. december 2011 10.06
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si

Ljubljana - Ob 9. uri se je na ljubljanskem okrajnem sodišču začela obravnava v zadevi Patria. Tožilec Andrej Ferlinc je obtožni predlog danes prebral do konca, a ga obdolženi menda niso razumeli, zato ga je Ferlinc pojasnil.

V pojasnilu je zatrdil, da je bila obljuba provizije načrtovana tako v Patrii kot v Rotisu, kar pomeni »sistematično zagotavljanje obljube stranki», ter da so bili vključeni elementi terjanja podkupnine. Dodal je še, da v sodobnem svetu prejetje obljube ne poteka v konkretni ali izrecni obliki, kaj šele pisno.

Sodnica je ocenila, da so obdolženi zmožni razumeti obtožni predlog, njihove izjave pa šteje kot zavlačevanje.

Odvetniki vseh štirih so tožilstvu očitali, da je obtožni predlog pomanjkljivo spisan in da ne vsebuje vseh dejstev in okoliščin, ki konkretizirajo očitano kaznivo dejanje. Zagožnov odvetnik Boris Marčič je opozoril, da se s takšnim obtožnim aktom obtožencem onemogoča pravica učinkovite obrambe, kot temeljna ustavna pravica. Črnkovičev odvetnik Dejan Marković je ob tem dejal, da ne gre za kaprico obdolžencev, pač pa je treba varovati pravico, da obdolženci vedo, česa so obdolženi.

Janša je v izjavi za medije po koncu današnje obravnave dejal, da je »tožilec zagovarjal miselni delikt. To smo poznali v Sloveniji do leta 1990«. Po njegovem mnenju cel ta proces pomeni »vračanje nazaj«, kar označuje kot grozljivo.

»Obtožni predlog mi očita, da sem prejel obljubo nagrade. Kakšne nagrade - ali je to obisk pri Božičku, ali je to 50 milijonov evrov, o čemer je govoril gospod Cvikl,« se sprašuje. »Vsak, ki je obtožen, bi rad vedel, česa je obtožen. Upal sem, da bom danes slišal, kaj so mi obljubili. Tudi tega niso znali povedati,« je dejal.

Ferlinc pa je dejal, da lahko tudi obramba kot pravna stroka obdolžencem razloži, kaj se jim očita. Poudarja, da primer ni preprost in da se boji poenostavitev, »ker bi lahko zadevo banalizirale, čeprav je zahtevna in vredna poglobljene obravnave«.

Sicer pa po njegovem mnenju obtožni predlog vsebuje vse bistvene elemente, celo dosti bolj podrobneje kot avstrijska. Ne bi pa rad prejudicial oz. se opredeljeval, ali je obtožni predlog dovolj trden za obsodbo.

Walterja Wolfa, ki je začasno izločen iz postopka, danes na sodišče ni bilo, so pa prišli ostali štirje obdolženi - Janez Janša, Ivan Črnkovič, Tone Krkovič in Jože Zagožen, ki pa so v sodno dvorano odšli brez komentarja.

Naslednja obravnava je napovedana za 19. december.