Sodišče zavrglo obtožbo zoper Ivana Zidarja

Zelo verjetno je, da bodo sodniki v preostalih postopkih za Zidarja morali storiti enako.

Objavljeno
19. marec 2014 17.00
Ivan Zidar prihaja na izrek sodbe v zadevi Cista lopata.Ljubljana.Slovenija.30.03.2012 Foto:Roman Sipic/DELO
Iva Ropac, kronika
Iva Ropac, kronika

Ljubljana - Ker je Ivan Zidar po ugotovitvah izvedencev nesposoben za sojenje, je sodnica Vesna Podjed zanj zavrgla obtožbo. Zidar se je tako rešil enega postopka, enako odločitev bodo morali najbrž sprejeti tudi v preostalih sodnih postopkih zoper Zidarja.

Za nekdanjega prvega moža propadlega gradbenega velikana SCT je komisija za fakultetna izvedenska mnenja pri ljubljanski medicinski fakulteti ugotovila, da ni in niti ne bo sposoben za sodne postopke. Čeprav bi bil po ugotovitvah ortopeda, nevrologa in nevrokirurga pod določenimi pogoji morda celo sposoben sodelovanja na sojenju v izjemno omejenem obsegu, je njegovo duševno stanje tisto, zaradi katerega kljub morebitnim prilagojenim razmeram ni in niti v prihodnje ne bo sposoben za sojenje.

Ker se je sodnica Vesna Podjed, ki je odredila izdelavo izvedenskega mnenja v tako imenovani zadevi Fiesa, o tem želela dodatno prepričati, je izvedence neposredno zaslišala na glavni obravnavi, pri čemer je zaslišanje zaradi občutljivih podatkov o Zidarjevem zdravstvenem stanju potekalo brez navzočnosti javnosti.

Izvedenka psihiatrije Martina Tomori, ki jo je sodišče zaslišalo konec februarja, specializiranega državnega tožilstva očitno ni prepričala, saj je tožilka Darja Šlibar predlagala, naj sodni senat zaradi ugotavljanja sposobnosti nekdanjega prvega moža SCT za udeleževanje narokov in sodelovanje v kazenskem postopku postavi drugega izvedenca psihiatrične stroke, tokrat iz tujine, saj bi tožilstvo Zidarja zelo rado videlo na zatožni klopi. Temu predlogu je nasprotoval Zidarjev zagovornik, odvetnik Boštjan Podgoršek, psihiatrinja pa je bila očitno dovolj prepričljiva tudi za sodnico, saj je ta na današnjem naroku tožilski predlog zavrnila.

Ker pa Zidar po ugotovitvah izvedencev s psihiatričnega vidika ni sposoben sodelovati na glavni obravnavi, je sodnica obtožbo, v delu, ki se nanaša nanj, zavrgla, sklep o tem pa še ni pravnomočen. Na sodišču pojasnjujejo, da je sklep o zavrženju procesna, in ne vsebinska odločitev, kar pomeni, da se sodišče o vsebinski utemeljenosti obtožbe ni izreklo.

Zidar rešen vseh postopkov?

Zidar se tako ni rešil le enega postopka, temveč bolj verjetno vseh kazenskih postopkov, ki na sodišču potekajo zoper njega.

Čeprav lahko tožilstvo kadarkoli znova vloži obtožbo oziroma sproži postopek, če se pokaže, da je obdolženi zmožen oziroma da bo zmožen za sojenje, je to zelo malo verjetno. Glede na mnenje izvedencev, da Zidar zaradi svojega zdravstvenega stanja ni in niti v prihodnje ne bo zmožen za spremljanje sodnih postopkov, bodo morali po vsej verjetnosti tudi preostali sodniki sprejeti enako odločitev in obtožbe zoper Zidarja zavreči, postopke zoper druge soobdolžence pa voditi naprej.

Nekdanji direktor SCT po vsej verjetnosti ne bo nikoli odšel niti na prestajanje 14-mesečne zaporne kazni v zadevi Čista lopata. Zaradi slabega zdravstvenega stanja mu je sodišče oktobra lani za eno leto odložilo izvršitev zaporne kazni, ker so izvedenci ugotovili, da potrebuje stalno pomoč tretje osebe in da v zaporu ni ustreznih razmer za takšne bolnike.

Odlog se mu bo iztekel 1. oktobra letos in ga je mogoče podaljšati, a je - če nekoliko ugibamo - zanemarljiva možnost, da bo Zidar kdaj odšel za zapahe, tudi glede na zadnje mnenje strokovnjakov in posledično odločitev sodišča, da zoper njega zaradi slabega zdravja zavrže obtožbo.