Šrot razočaran nad utemeljitvijo sodbe prvostopenjskega sodišča

Tožilec še ne ve, ali se bo pritožil na sodbo. Je pa z njo zadovoljen pooblaščenec Pivovarne Laško.
Objavljeno
19. julij 2013 19.07
Sodišče
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si
Ljubljana - Nekdanji predsednik uprave Pivovarne Laško Boško Šrot, ki je bil danes obsojen zaradi zlorabe položaja, je razočaran nad utemeljitvijo sodbe. Po njegovem mnenju namreč sodnica ni pojasnila, zakaj je skoraj v celoti sledila predlogu tožilca. Napovedal je pritožbo na drugostopenjsko sodišče in ponovil, da ni storil očitanih kaznivih dejanj.

Šrot, ki mu je prvostopenjsko sodišče zaradi zlorabe položaja prisodilo pet let in deset mesecev zaporne kazni, je po izreku sodbe na ljubljanskem okrožnem sodišču dejal, da predsednica senata Vladislava Lunder danes ni pojasnila, zakaj je v izreku sodbe skoraj v celoti upoštevala navedbe okrožnega državnega tožilca Jožeta Kozine.

Izpostavil je, da je sodnica sicer pojasnila, v katerih delih ni sledila predlogu tožilca, torej, da si s prodajo delnic ni pridobil premoženjske koristi, ni pa komentirala, zakaj bi bil kriv.

Napovedal je pritožbo na višje sodišče, pri tem pa ni želel špekulirati, kakšna bo njihova odločitev. Ponovil je, da je nedolžen, ker kot vodilni v Pivovarni Laško pri prodaji 7,3-odstotnega deleža Istrabenza ni storil ničesar nezakonitega

»Še enkrat povem, da sem nedolžen in da nisem storil očitanih kaznivih dejanj, je pa tako, kot da sploh nikoli ne bi imeli dokaznega postopka,« je poudaril.

Po njegovem mnenju se je v Sloveniji obrnilo starorimsko načelo domneve nedolžnosti. »Dokler obstaja dvom v tvojo nedolžnost, si kriv,« je povedal. Ponovil je, da ni skril opcijskih pogodb o prodaji delnic, kot je to zatrjeval tožilec Kozina.

»Direktor tako velike družbe pa vendarle ni zadolžen, da posamezne pogodbe nosi v računovodstvo in sprašuje, ali so bile knjižene,« je še poudaril.

Tožilec Kozina še ne ve, ali se bo pritožil na sodbo

V izjavi po izreku sodbe je pojasnil, da bo najprej prebral obrazložitev sodbe, nato pa se bo odločil. Kozina je namreč za Igorja Bavčarja in Boška Šrota predlagal po osem let zaporne kazni, a so danes izrečene kazni nižje.Tožilec si bo sojenje zapomnil predvsem po izjemnem sodničinem vodenju postopka, kot se je izrazil.

»Samo tako vodenje lahko doseže rezultat, da se izvedejo dokazi in da je sodba poštena, pravična in utemeljena,« je menil tožilec.

Sojenje je po njegovem, kot je dejal novinarjem pred sodiščem, pokazalo, »da se bomo tukaj še velikokrat srečali«, saj nadzorni sveti niso opravljali svojega dela. »To je sramota, kar je delal nadzorni svet v Pivovarni Laško, zato bomo še marsikje imeli postopke,« je bil odločen Kozina.

S sodbo pa je zadovoljen pooblaščenec Pivovarne Laško Valter Bogataj, saj to pomeni, da bo družba, ki jo zastopa, v pravdnem postopku v bistveno boljšem položaju. Vsekakor pa treba počakati, da sodba postane pravnomočna, je poudaril Bogataj.