V zadevi Čista lopata ponovno o odvezi molčečnosti kriminalista Slodeja

Kljub pričakovanjem na današnji obravnavi še ni bila znana odločitev o izločitvi dokaznega gradiva.

Objavljeno
25. november 2011 10.51
Posodobljeno
25. november 2011 10.51
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si
Ljubljana - Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je danes nadaljevalo sojenje v zadevi Čista lopata. Na obravnavi so bile prebrane kazenske ovadbe zoper osmerico obdolženih, predstavljeno pa je bila tudi odločitev o ponovni odvezi molčečnosti kriminalista Roberta Slodeja. Kljub pričakovanjem pa danes še ni bila znana odločitev o izločitvi dokaznega gradiva.

Predsednica sodnega senata Vesna Podjed je na današnji obravnavi pojasnila, da je sodišče v začetku prejšnjega tedna prejelo odločitev notranjega ministrstva o ponovni odvezi molčečnosti kriminalista Roberta Slodeja.

Pravosodni minister Aleš Zalar, ki opravlja dolžnosti notranjega ministra, je odločil, da se Slodeja odveže molčečnosti glede nekaterih vprašanj, ki se nanašajo na njegovo delo.

Podjedova sicer ni pojasnila, na katera vprašanja točno se nanaša odveza, vendar pa je znano, da je zagovornike na dosedanjih zaslišanjih najbolj zanimalo, kdaj in kje se je Slodej sestajal z nemškim kriminalistom Gerhardom Schaffnerjem ter njegovim domnevnim informatorjem Antonom Urbasom.

Kriminalistična preiskava v letu 2007 se je namreč začela, ko je kriminalist Slodej iz Nemčije prejel sporočilo o domnevno nezakonitih poslih nekdanjega prvega moža SCT Ivana Zidarja.

O ponovni odvezi molčečnosti mora sedaj odločiti še predsednik višjega sodišča, Slodej pa bo predvidoma ponovno zaslišan v drugem tednu decembra.

Sicer pa je v nadaljevanju obravnave Podjedova predstavila še nekaj preostalih listinskih dokazov ter kazenskih ovadb, na sodišču pa so spregovorili tudi o zahtevi nekaterih obdolženih, da se jim vrnejo računalniki in mobilni telefoni, ki so jim bil leta 2008 zaseženi v okviru preiskave.

Ni pa danes še bila predstavljena odločitev sodišča o izločitvi nekaterega dokaznega gradiva, za katerega zagovorniki menijo, da je bilo pridobljeno na nezakonit način. Glede na to, da se dokazni postopek počasi približuje koncu, pa bo to najbrž znano na eni prihodnjih obravnav.