Za ilegalne športne stave vplačali 43 milijonov

V dveh letih in pol je menda skupina, ki jo je vodil Kosta Turner, samo od provizij pridobila skoraj milijon evrov.

Objavljeno
09. januar 2012 20.45
Iva Ropac, kronika
Iva Ropac, kronika

Ljubljana - V dveh letih in pol je menda skupina, ki jo je vodil Kosta Turner, sprejela za skoraj 43 milijonov evrov stav, samo od provizij pa so si pridobili skoraj milijon evrov.

Slovenski policisti, ki so jim pomagali tudi kolegi iz tujine, so aprila lani prijeli 48-letnega Kosto Turnerja, 41-letnega Ivana Vinka, 29-letnega Vasjo Turnerja in 43-letnega Zvonka Hajška.

Pri njih so opravili tudi hišne preiskave, nato je preiskovalni sodnik zanje odredil pripor. Poleg omenjenih sta vpletenosti v nečedne posle obdolžena še nogometaša, 39-letni Goran Šukalo, ki trenutno živi v Nemčiji, kjer igra za njihov drugoligaški klub MSV Duisburg, ter 42-letni srbski nogometaš Saša Simić.

Obdolženi so, da so med novembrom 2008 in 19. aprilom lani skupaj s »sodelavci« iz Avstrije, ki jih organom pregona ni uspelo identificirati in jih poznajo le po vzdevkih Andi, Manuel in Majk (nekaj »sodelavcev« so imeli tudi v Srbiji), organizirali ilegalne športne stave za posamezne športne prireditve, predvsem za nogometne tekme.

Mariborski podjetnik Kosta Turner, ki je domnevni vodja združbe, in njegova desna roka Ivan Vinko sta sprejemala stave za posamezne tekme, sprejemala denar, izplačevala dobičke in obračunavala izgube ter terjala plačilo obveznosti.

Vinko je menda skrbel tudi za pridobivanje novih igralcev stav in zagotavljanje denarja za pokrivanje limitov za igranje na stavnicah v tujini, trdi tožilstvo.

Turnerjev nečak Vasja Turner je menda sprejemal stavne vloge in vodil evidenco stav na osebnem računalniku, Hajšek pa je domnevno skrbel za novačenje novih igralcev in pridobival denar za pokrivanje limitov, ki so jih postavili njihovi avstrijski »sodelavci« za igranje na stavnicah v tujini.

Šukalo sprejemal stave 
od soigralcev v Nemčiji?

Prav tako sta menda vsak svojo odločilno vlogo v poslu imela Simić in Šukalo. Čeprav ta zanika vpletenost v nelegalne stave, je tožilstvo prepričano, da je sprejemal stave od svojih soigralcev v Nemčiji in jih sporočal Vasji Turnerju, po prepričanju tožilstva je skrbel za plačilo stav in terjal dolgove.

Skupaj je v svojem in v njihovem imenu po izračunih tožilstva vložil 5,5 milijona evrov, Simić pa je domnevno posredoval pri sprejemanju stav na območju Srbije in skrbel za izterjavo dolgov, ki so jih imeli posamezni igralci do Koste Turnerja in Vinka.

Kosta Turner in Vinko sta denar prek avstrijskih »sodelavcev« delno posredovala stavnicam v tujini, za posredovanje stav pa sta zaračunalava dvoodstotno provizijo, še trdi tožilstvo. Delno sta prejete stave, za katere sta računala, da jih bodo igralci izgubili, zadržala, igralcem pa zaračunala 2,5-odstotno provizijo.

Od januarja lani sta del stav sprejemala tudi za stavnico, ki sta jo organizirala sama, s takšnim ravnanjem pa so obdolženci po trditvah tožilstva pridobili 998.903 evre, kolikor znaša provizija od sprejetih stav. V obdobju od novembra 2008 do aretacij so menda skupno sprejeli za 42 milijonov 796.277 evrov stav.

Med drugimi so se med vplačevalci stav našla tudi znana nogometna imena Dean Medved, Tadej Kovačič (stavil je več kot dvatisočkrat za skupaj skoraj pol milijona evrov), Dejan Djuranović, Nastja Čeh, Ermin Raković, Rene Mihelič, Sebastijan Simonič in Gregor Židan.

Turnerja in Vinko se v preiskavi niso zagovarjali, Šukalo je očitke zanikal, prav tako Hajšek, Simića pa v preiskavi niso zaslišali, ker je v Srbiji.

Tožilstvo jim očita kaznivo dejanje organiziranja denarnih verig in nedovoljenih iger na srečo, za kar je zagrožena zaporna kazen od enega do osmih let, ter sodelovanje v hudodelski združbi, katere vodja je bil po prepričanju tožilstva ravno Kosta Turner.

Obtožba še ni pravnomočna, saj je obramba zoper njo ugovarjala, o ugovorih pa zunajrazpravni senat mariborskega okrožnega sodišča še ni odločil.