Zaradi snega že štiri večje prometne nesreče

Dars je na terenu s 60 plužnimi enotami, 15 vozili za posipanje. Zamude v avtobusnem prometu.

Objavljeno
03. februar 2015 14.14
Ni. Č., Pi. K., Delo.si, STA
Ni. Č., Pi. K., Delo.si, STA

Ljubljana − Močno sneženje po državi je povzročilo nemalo težav v prometu. Na dolenjski avtocesti je zaradi prometne nesreče med priključkoma Bič in Trebnje - zahod zaprt vozni pas v smeri proti Novemu mestu. Dars je na terenu s 60 plužnimi enotami, 15 vozili za posipanje in okoli 100 Darsovimi vzdrževalci. Porabili so približno 500 ton soli.

Iz Družbe za avtoceste RS (Dars) so sporočili, da se količina plužnih skupin neprestano spreminja glede na gibanje in intenzivnost padavin. Večino časa so bile na terenu plužne skupine avtocestnih baz Kozina, Postojna in Ljubljana.

Zaradi povečanega števila tovornih vozil nastajajo zastoji na pomurski avtocesti pred cestninsko postajo Dragotinci v smeri proti Mariboru.

Za priklopnike in polpriklopnike pa je prepovedan promet na hrvaški strani mejnega prehoda Starod, na cesti Ajdovščina-Col-Črni Vrh-Godovič, na mejnem prehodu Babno Polje in na hrvaški strani mejnega prehoda Petrina.

V predoru Karavanke je promet urejen izmenično enosmerno s čakalno dobo pred predorom. Ponoči med 20. in 5. uro bo popolna zapora.

Vzdrževalne ekipe so bile prisotne na terenu pri pluženju in posipanju, pomagali so tudi pri ostalih izrednih dogodkih. Zgodile so se namreč štiri večje nesreče, ukrepali so pri 13 okvarah oziroma zdrsih tovornih vozil. Po podatkih prometno-informacijskega centra zaradi zastoja na ljubljanski vzhodni obvoznici občasno zapirajo predor Golovec v smeri Malenc, na Dolenjki pa predor Debeli Hrib v smeri proti Novemu mestu.

Zaradi snega so zastoji na štajerski avtocesti pred razcepom Zadobrova v smeri Ljubljane; na ljubljanski severni, vzhodni in južni obvoznici; na primorski avtocesti med razcepom Kozarje in Brezovico v smeri Kopra; na cestah Ljubljana-Medvode in Ljubljana-Brezovica in pred cestninsko postajo Dragotinci v smeri proti Mariboru zaradi povečanega števila tovornih vozil. V predoru Karavanke je promet urejen izmenično enosmerno s čakalno dobo pred predorom. Ponoči med 20. in 5. uro bo popolna zapora.

Zamude v avtobusne prometu

Sneg je povzročil ogromno težav tudi v avtobusnem prometu, največ so zamujali avtobusi s Primorske, najmanj pa z Gorenjske. Dežurni prometnik na glavni avtobusni postaji v Ljubljani Zlatko Rihtarec je za STA povedal, da so bile razmere kaotične, ampak so se nato umirile. V največji konici okoli 15. ure je avtobus iz Kopra v Ljubljano zamujal uro in pol, iz Štajerske so zamujali od 30 do 40 minut, z Dolenjske okoli 30 minut in z Gorenjske 20 minut.

V letalskem prometu ne beležijo nobenih težav zaradi sneženja. »Rahlo je snežilo tekom dneva, a smo sneg sproti popivnali tako, da ni predstavljal nobene ovire in zaradi tega ni bilo nobenih zamud letal,« je za STA pojasnil vodja prometa Aerodroma Ljubljana Anton Verčič. Letalske steze so sproti posipali, da se je sneg topil. Aerodrom ima namreč tri snežne ekipe, ki izmenoma delajo po 12 ur. Te se trudijo po najboljših močeh in odstranjujejo sneg, a če se razmere poslabšajo, lahko letalo preusmerijo na drugo letališče, je še dodal Verčič.

Na prometno-informacijskem centru pri tem opozarjajo, da so lahko ceste ponekod zaradi nizkih temperatur poledenele. Voznikom svetujejo, da vozijo previdno, s primerno varnostno razdaljo ter da prilagodijo hitrost razmeram na cesti.

Razmere na cestah lahko spremljate tudi na naši spletni strani. Snežilo bo sicer vse do petka. Jutri lahko pade od pet do deset centimetrov snega, v četrtek in v noči na petek pa do 30 centimetrov.