Zgodba o medvedjem mladiču še čaka na epilog

Matevžu Logarju zaradi nezakonitega odvzema kosmatinca Srečka iz narave grozi do pet let zapora.

Objavljeno
16. april 2014 20.06
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj

Kranj – Na kranjskem okrajnem sodišču so začeli soditi Matevžu Logarju iz Poljanske doline zaradi nezakonitega ravnanja z rjavim medvedkom, znanega pod imenom Srečko. Zaradi ekonomičnosti pa mu hkrati sodijo še za eno kaznivo dejanje: ob urejanju gozdne vlake v Železnikih je menda z bagrom povzročil splošno nevarnost.

Tožilka Tanja Frank Eler je v obtožnici prebrala, da je Logar od 20. aprila 2011 do 3. junija na kmetiji v Podvrhu v Poljanski dolini zadrževal mladiča rjavega medveda, čeprav bi ga moral oddati zavetišču 24 ur po najdbi. Zanj ni ustrezno poskrbel, bil je v stiku z domačimi živalmi, je pojasnila tožilka. V nadaljevanju pa je še opisala, kako se je 22. marca z gradbišča gozdne vlake, ki jo je domnevno še en dan prej urejal Matevž Logar, na hišo Trnje 34 prikotalilo kamenje, ena skala v velikosti nogometne žoge, ki jo hranijo kot dokaz na kranjskem sodišču, pa je razbila okno v stanovanju Cecilije Primožič. Škodo je že poravnal lastnik gozda Jure Trojar, a ker je bil primer prijavljen policiji, se je začel uradni postopek.

Za pomoč je prosil tudi premiera Boruta Pahorja

Že večkrat smo poročali o osirotelem medvedku, ki je bival na kmetiji Logar pod Starim vrhom. Potem ko sta ga v Podvrh 3. junija prišli iskat dve inšpektorici v spremstvu veterinarja Zlatka Goloba in policistov, so ga odpeljali v zavetišče za divje živali na Muto na Koroško.

Iz tega zavetišča je sredi junija skrivnostno izginil, našli so ga šele gozdarji po desetih dneh v Kočevski Reki in ga vrnili v zavetišče. Konec junija pa so medvedka Srečka odpeljali v zavetišče za medvede v Transilvanijo v Romunijo, kjer pa je domnevno po spopadu z močnejšim samcem čez dobro leto poginil. Medvedek je bil last države oziroma ministrstva za okolje in prostor in Matevž Logar ga ne bi smel vzeti iz narave, meni tožilstvo.

Toda Matevž Logar, ki je bil pripravljen na okrajnem sodišču odgovarjati le na vprašanja odvetnika Dušana Csipöja, ki ga brani po uradni dolžnosti, je zatrdil, da mladiča ni ujel oziroma odvzel iz narave in da ga ni zadrževal v ujetništvu ter da ga ni poškodoval. Na vprašanje, od kod je prišel medvedek, je odgovoril, da ne ve, zagotovil pa je, da so ga domači opazili za hišo in da ga so ga prvega dne pustili pri miru, saj niso vedeli, kje je njegova mati. Medvedi naj bi sicer večkrat prečili bližnje gozdove na Starem vrhu oziroma na relaciji Jelovica–Blegoš.

Pojasnil je še, da si medvedka ni lastil in da je oče klical veterinarja Goloba, naj ga pride iskat, vendar je menda ta najprej odgovoril, da ne more priti, dokler mu tega ne odobri država. Medvedku so Logarjevi, enako kot psom, s katerimi se je družil, dali jesti, sicer bi poginil. Ker so izvedeli, da obstaja zavetišče na hrvaškem Velebitu, je napisal tudi pismo premieru Borutu Pahorju in ga prosil za pomoč pri posredovanju, saj je bil takrat v dobrih odnosih z Jadranko Kosor. No, nobenega odgovora ni bilo, je dejal o svojem prizadevanju, da bi kosmatincu našel ustreznejše domovanje.

O tem, da je bil pri Logarjevih tudi inšpektor za okolje in da je izdal tudi odločbo, pa se je obtoženi izgovoril, da odločbe ni videl in da ne ve, ali jo je kdaj pozneje tudi prebral, zapomnil pa si je, da mu je omenjeni inšpektor (Simon Pleško, op. a.) dejal, da bodo medvedka usmrtili. Sojenje se bo nadaljevalo 29. maja.

Zoper Logarja poteka še nekaj preiskav in postopkov

Za nezakonito ravnanje z zaščiteno živaljo Logarju grozi do pet let zapora, za povzročitev splošne nevarnosti pa denarna kazen ali zapor do enega leta. Po dosegljivih podatkih proti Logarju, ki ga je policija kazensko ovadila februarja lani tudi zaradi nedovoljene posesti orožja, še ni končana niti zadeva v zvezi z napadom na inšpektorja za okolje in prostor Simona Pleška. Omenjeni inšpektor je po prijavi 20. aprila 2011 na kmetiji Pr' Jelovčan, ki je imela takrat trimesečnega medvedjega mladiča, opravljal pregled, med pregledom pa ga je, kot je zapisala policija, Matevž s pestjo udaril v obraz, nato pa pobegnil.