Samca risa ponoči ujeli

Po nekaj dneh so ponoči ujeli enega od dveh risov, ki sta ušla iz živalskega vrta.

Objavljeno
06. februar 2014 09.55
press*ris
Mo. Z., Ljubljana
Mo. Z., Ljubljana

Ljubljana - Iz ljubljanskega živalskega vrta so sporočili, da so ponoči ujeli samca risa. Okoli štirih zjutraj se je ujel v živolovko (samosprožilno past), menda po tem, ko se je vrnil k plenu.

Sporočilo SMS o tem, da se je nekaj ujelo v živolovko, so v živalskem vrtu prejeli ob četrti uri in šest minut. Dežurni veterinar in nočna oskrbnica živalskega vrta sta se s puško za omamljanje, ponjavo in transportno kletko odpravila v ogrado gamsov, kjer sta v pasti našla zelo vznemirjenega risa. Žival sta takoj uspavala, mu vzela kri za preiskave in ga prenesla v transportno kletko. »Pred ambulanto ga je veterinar zbudil iz narkoze, zdaj se v transportni kletki pod nadzorom prebuja in čaka na premestitev v začasno varno bivališče,« so pojasnili v živalskem vrtu.

Sledi risov − samca in samice − zunaj njune ograde so oskrbniki ljubljanskega živalskega vrta opazili v torek zjutraj. Ko so jima sledili, so ugotovili, da sta uplenila samca gamsa. Živali, kot so opozorili v torek, nista nevarni. Samica je domnevno še na prostosti.

Samica je stara pet let in je v Ljubljano prišla živalskega vrta Chemnitz v Nemčiji, samec pa je dve leti starejši in je prišel iz Szeged ZOO na Madžarskem. Pripadata karpatski podvrsti risov, ki je bila v Sloveniji ponovno naseljena leta 1973.

Vrsta lažnih alarmov

V živalskem vrtu so po besedah strokovne vodje živalskega vrta Barbare Mihelič prejeli vrsto lažnih alarmnih klicev. Terenska ter nočna dežurna ekipa sta se tako kar trikrat odzvali na obvestilo policije. Tako sta, denimo, včeraj popoldne dva sprehajalca verjetno zamenjala večjo dolgodlako mačko z risom, vendar so majhne sveže sledi v snegu nedvomno pokazale, da je šlo za mačko. V živalskem vrtu verjamejo, da so nameni občanov dobri, kljub temu pa so na njihovi spletni strani pripravili nekaj napotkov, kako ločiti risa od mačke, in njune sledi.