Trebanjci še naprej z Alojzijem Kastelicem

Prebivalci občine Trebnje so izvolili kandidata, ki je plesal po sodiščih in za povrh živi še v sosednji občini Mirna.

Objavljeno
20. oktober 2014 01.14
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija
Trebnje - V trebanjski občini je še tretjič zapored zmagal aktualni župan Alojzij Kastelic (Županova lista-Naprej), ki je prejel 52,93 odstotka glasov. V štabu njegove protikandidatke Špele Smuk (Drot), ki so rezultate volitev pričakali v restavraciji hotela Opara v Trebnjem, so bili presenečeni in poparjeni.

»Mi smo želeli spremembe in ljudem ponuditi razvoj in prave zgodbe, a očitno nismo bili dovolj prepričljivi. Upam, da bo župan, ki mu iskreno čestitam za zmago, v bodoče deloval bolj povezovalno. Volivci imajo vedno prav«, je za Delo povedala vidno pretresena Smukova, ki čez štiri leta ne namerava več kandidirati za županjo. »Izvolitev Kastelica za župana je dokaz, da se ne splača biti pošten, neskorumpiran, povezovalen in strokoven. To je zelo slaba popotnica za bodoče županske kandidate,« je za Delo povedal podpornik poražene kandidatke in nekdanji Kastelčev podžupan Jože Povšič, ki ga je izid volitev tako prizadel, da se iz Trebnjega namerava izseliti. Izjavo ob izvolitvi smo želeli pridobiti tudi od Kastelica, a se na naše klice ni odzval.

Kastelicu se ne da očitati kršenje zakonodaje, saj zakon o lokalni samoupravi jasno določa, da funkcionarju preneha mandat, če je nepogojno obsojen na več kakor šest mesecev zaporne kazni, pravi dober poznavalec lokalne samouprave dr. Miloš Senčur in se hkrati sprašuje, kdaj bo funkcionar sam pri sebi potrkal na svojo vest in ugotovil, da je naredil nekaj narobe in potem preprosto odstopil. »Novi župan je bil bil obsojen zaradi zlorabe položaja in že to je tisto,kar bi ga moralo voditi k temu, da zapusti mesto župana«, pravi dr. Senčur.

Trebanjski volivci so izvolili župana, ki sploh ne živi na območju občine v kateri je kandidiral. Da je Kastelic po odcepitvi občine Mirne iz trebanjske občine lahko postal župan leta 2011, si je omislil stalno prebivališče v Dolenjih Ponikvah 29, zdaj pa na Rimski cesti 18b v Trebnjem, čeprav z družino živi v stanovanjski hiši v Zagorici 2 v sosednji mirnski občini. Kastelic je edini doslej pravnomočno obsojeni župan, ki so mu volivke in volivci za prihodnja štiri leta vnovič zaupali vodenje občine. Na županski tron so mu pripomogli tudi tamkajšnji Romi, ki so se sredi prejšnjega tedna množično udeležili predčasnih volitev in dali svoj glas Kastelicu, ki je v preteklih letih z državno finančno pomočjo veliko dobrega storil za tamkajšnje romsko naselje Vejar.

Kastelica je zaradi zlorabe uradnega položaja trebanjsko okrajno sodišče junija leta 2012 pravnomočno obsodilo na sedem mesecev zapora, s preizkusno dobo enega leta. Mož je ravnal tudi koruptivno, je septembra istega leta ugotovila še Komisija za preprečevanje korupcije (KPK), ko je kot primernega kandidata kar samega sebe imenoval za člana senata za reševanje pritožb zoper novomeške policiste, ki so preiskovali njegova kazniva dejanja. Kastelic si je z izjavo, v kateri je protikorupcijsko komisijo obtožil koruptivnosti nakopal še kazensko ovadbo takratnih preganjalcev korupcije. Da bi se temu sodnemu postopku izognil, se je s tožilstvom dogovoril za odloženi pregon in skladno z njim društvu Beli obroč lani nakazal 500 evrov. Julija lani je novomeško okrožno sodišče Kastelica nepravnomočno obsodilo na 14 mesecev zapora s preizkusno dobo dveh let. Spoznali so ga namreč za krivega zlorabe uradnega položaja in ponarejanja uradnih listin. Vendar ta zadeva ni zaključena, saj je ljubljansko višje sodišče sodbo razveljavilo in zadevo vrnilo sodišču prve stopnje v vnovično sojenje. Obravnava še ni bila razpisana.

Preberite tudi: