Trebnje se je zbudilo v Butalah

Neznanci so ponoči ali v jutranjih urah Trebnje poimenovali po junakih pisatelja Frana Miličinskega.

Objavljeno
20. oktober 2014 14.19
Butalci
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija
Trebnje − Po včerajšnji preprečljivi zmagi županskega kandidata Alojzija Kastelica v občini Trebnje so se prebivalci tega dolenjskega mesta danes zjutraj presenečeni prebudili v Butalah.

Neznani storilci/-ec so namreč ponoči kraj na dveh tablah, ki označujeta začetek in konec tega občinskega središča, preimenovali v Butale in tako protestirali nad večinsko voljo volivk in volivcev, ki so Kastelicu že tretjič zapored podelili naziv župan.

Kastelic je z 52,93 odstotka glasov premagal svojo protikandidatko Špelo Smuk (Drot). Alojzij Kastelic, ki je volivke in volivce uspešno privabil na volišča pod sloganom »Po dobri poti naprej«, živi v sosednji občini Mirna in v preteklem mandatu je bil reden obiskovalec sodišč. Zaradi zlorabe uradnega položaja je bil leta 2012 tudi pravnomočno obsojen in pod večkratnim nadzorom Komisije za preprečevanje korupcije.

Prijav na policijo ni bilo

Butalci je naslov zbirke humoresk pisatelja Frana Miličinskega. V njej nastopajo prebivalci kraja Butale, ki se imajo za zelo pametne in pomembne, čeprav so v resnici precej omejeni. Pojem butalski se je tako uveljavil, da so ga sprejeli tudi v Slovar slovenskega knjižnega jezika.

Na naše poizvedovanje, ali je kdo od prebivalcev Trebnjega o nočnem dogajanju ob cestnih vpadnicah obvestil policijo, so iz novomeške policijske uprave sporočili, da na številko 113 prijave niso dobili.