Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Obnavljamo Slovenijo

Golob zavrnil očitke o prepočasni sanaciji in pomoči

Premier tiste, ki še niso dobili pomoči za sanacijo po poplavah, pozval, naj kličejo 114.
»Čez zimo ne bo nihče brez strehe nad glavo,« je zagotovil predsednik vlade. Na fotografiji izredna seja DZ o proračunih 9. oktobra. FOTO: Voranc Vogel/Delo
STA
16. 10. 2023 | 13:57
16. 10. 2023 | 13:57
4:17

Premier Robert Golob je v parlamentu zavrnil očitke NSi o prepočasni pomoči prizadetim v poplavah in strnil nekaj že izvedenih ukrepov. Tiste, ki do prve pomoči morda še niso prišli, je pozval, naj pokličejo na število 114. Izpostavil je tudi nadomestne objekte, ki ostajajo na razpolago. »Čez zimo ne bo nihče brez strehe nad glavo,« je zagotovil.

Po premierovih obljubah o hitri pomoči so po besedah Aleksandra Rebrška (NSi) danes ljudem, prizadetim v avgustovskih poplavah, ostale le prazne obljube, porušene hiše, struge brez gradbene mehanizacije, občine in ljudje pa čakajo na obljubljeni denar. Kot je v poslanskem vprašanju premieru poudaril Reberšek, ljudje 74 dni po poplavah ne vedo, ali se bodo morali preseliti oziroma ali naj začnejo obnavljati hiše. »Kaj pravzaprav delate,« je vprašal premiera.

image_alt
Dovolj imajo čakanja, cesto v Strugah bodo zaprli

Golob je pojasnil, da je vlada vrsto ukrepov že izvedla, med drugim so pred tednom dni na Koroškem odpirali vodovod, ki je bil zgrajen 30 dni pred »ambiciozno« časovnico. »10.000 Korošic in Korošcev je dobilo nazaj pitno vodo, tudi zaradi delovanja te vlade, vse zasluge pa gredo lokalnim oblastem in županom,« je dejal.

Prav tako je spomnil, da je vlada po poplavah sprejela že dva zakona, pripravlja še tretjega o obnovi. »Da nihče ni dobil denarja, pa je popolna laž,« je dejal in spomnil, da sta prvo hitro finančno pomoč izplačevala Karitas in Rdeči križ, ki jima je vlada najprej nakazala deset milijonov evrov.

Če kdo nadomestila še ni dobil, naj kliče 114

»Vsak, ki je utrpel škodo, je bil upravičen do med 500 in 3000 evri nadomestila. Če slučajno tega kdo ni dobil, naj pokliče na 114 in to pove, ker ta sredstva lahko zahteva tudi danes in jih bo lahko zahteval tudi v prihodnje,« je bil jasen Golob. Pri tem je napovedal, da bodo za hitro finančno pomoč nakazali dodatna sredstva, če bi se izkazalo, da je bilo deset milijonov evrov premalo.

Drugo, izredno solidarno pomoč so začeli izplačevati prek centrov za socialno delo na podlagi interventne zakonodaje. Kot je dejal Golob, je bilo ljudem nakazanih že 18 milijonov evrov, še deset milijonov bodo nakazali v teh dneh.

Tistim, ki so v poplavah izgubili vse, pa bo država pomagala pri povračilu škode, vključno z nadomestnimi gradnjami. »Ko je govor o nadomestnih gradnjah, sem bil vedno jasen, da bomo dali na razpolago že zgrajene nadomestne objekte, da ne bo nihče čez zimo brez strehe nad glavo,« je poudaril in dodal, da so objekti še vedno na razpolago.

Do povračila najemnine upravičeni tudi nastanjeni pri sorodnikih

Tisti, ki ima potrebo po nadomestni gradnji, je upravičen do brezplačnega najema v stanovanjih javnega stanovanjskega sklada ali do povračila najemnine. »Pokličite na 114, če boste potrebovali pomoč pri plačilu najemnine, četudi gre za sorodnike. Marsikdo ne ve, da če je pri sorodnikih, da je upravičen do povračila najemnine,« je pojasnil premier.

Pojasnil je tudi oceno škode, ki je ocenjena na okoli deset milijard evrov. Kot je dejal, je neposredne škode za približno štiri milijarde evrov, a v tej številki marsikaj ni zajeto. »V tej škodi je, denimo, strošek hiše, ki je plazovito ogrožena, ni pa nobenega stroška ureditve tega plazu,« je ponazoril.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Brati več. Razumeti več. Vedeti več.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine