Ministrica kmetom do ponedeljka dala čas, da si premislijo

Mateja Čalušić je predstavila predloge ministrstev za izpolnitev zahtev kmetov, ti nadaljujejo priprave za protest.
Fotografija: Predstavniki kmetijskih organizacij so za 19. marec napovedali protest v Ljubljani, a so se mu pripravljeni odpovedati ali pa ga zamrzniti, če bi vlada dala zavezo za izpolnitev vseh ali večine glavnih zahtev. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Predstavniki kmetijskih organizacij so za 19. marec napovedali protest v Ljubljani, a so se mu pripravljeni odpovedati ali pa ga zamrzniti, če bi vlada dala zavezo za izpolnitev vseh ali večine glavnih zahtev. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Kmetijska ministrica Mateja Čalušić je na današnjem sestanku s kmetijskimi organizacijami, ki so za torek napovedale protest v Ljubljani, predstavila predloge kmetijskega in drugih dveh ministrstev (za naravne vire in finance) za rešitev zahtev kmetov in kmetijske organizacije pozvala, naj nanje odgovorijo do ponedeljka. Ti so obljubili, da bodo to storili, priprave za protest pa bodo medtem nadaljevali. 

Ministrstvo je po besedah Mateje Čalušić napoved protesta vzelo resno in si želi doseči kompromis. »Na današnjem sestanku smo predstavili, kar smo se medresorsko in kot vlada uskladili glede vseh sedmih zahtev. Nekatere so v realizaciji, nekatere se bodo skozi čas realizirale,« je dejala. Poudarila je, da je zelo zadovoljna s predlogi, ki so jih ministrstva dala na mizo. »Če se nam bo do ponedeljka uspelo dogovoriti, bo sledil pisni sporazum za zaključek protestnih zahtev,« je pojasnila in dodala, da se bodo nato dogovarjali, v kakšnem slogu in po kakšnih korakih bodo nadgrajevali delo, saj da nimajo časa, da bi se zaustavljali. »Tudi vožnja s traktorji bi preusmerila našo pozornost,« je poudarila in dodala, da razume stisko slovenskih kmetov, a da protest ni motivacija.

Predstavniki kmetijsko-gozdarske zbornice, sindikata kmetov, zadružne zveze, združenja hribovskih in gorskih kmetov, zveze kmetic in zveze slovenske podeželske mladine so ta teden napovedali, da bodo v torek, 19. marca, v Ljubljani pripravili protest, ker niso zadovoljni s prepočasnim napredkom pogajanj z vlado. Obenem so dejali, da so se protestu pripravljeni odpovedati ali pa ga zamrzniti, če bi vlada na današnjem sestanku dala zavezo za izpolnitev vseh ali večine glavnih zahtev. Skupno so jih od lanskih protestov oblikovali 31, ključnih je sedem, prva med njimi je umik obdavčitve plačil za območja z omejenimi dejavniki za kmetijsko dejavnost (plačila OMD). 

Ministrica želi preklic, ne zamrznitve protestov

Čalušić je predstavnike kmetijskih organizacij danes povabila na sestanek, da bi skupaj pregledali stanje v kmetijstvu in predvidene rešitve v zvezi z njihovimi zahtevami. Sestanka sta se udeležila tudi minister za naravne vire in prostor Jože Novak in državna sekretarka na ministrstvu za finance Katja Božič. Kmetijska ministrica je pred dnevi napovedala, da bodo predstavniki ministrstev preučili, koliko gredo lahko kmetom še nasproti, čeprav ocenjujejo, da so za zdaj jasno in transparentno sporočali, kje je zgornja meja.

Ob tem je poudarila, da nekaterih zahtev ni mogoče rešiti hitro, si pa želi, da bi lahko dosegli dogovor, ki bi pomenil preklic protestov, ne zgolj njihove zamrznitve, saj se drugače »v nedogled vrtimo v začaranem krogu in nikoli ne zaključimo zgodbe«.

Kmetijske organizacije obljubile odgovor v ponedeljek

Roman Žveglič, predsednik kmetijsko-gozdarske zbornice je po današnjem sestanku dejal, da kmetijske organizacije danes ne morejo dati jasnega odgovora na predloge ministrice, saj jih morajo pregledati njihove strokovne službe in organi. Pri nekaterih zahtevah so prek pogajanj z ministrico uspeli zbližati stališča. »Pri kmetijsko-okoljsko-podnebnih ukrepih, protokolu glede umeščanja infrastrukture na kmetijska zemljišča, ne le vodnih zadrževalnikov, ampak tudi cest in ostalih dejavnosti, tu smo skoraj čisto skupaj,« je pojasnil Žveglič.

Niso pa zadovoljni glede predloga rešitev pri plačilih za gozdne ceste ter izvzetja plačil OMD iz obdavčitve. »Imamo le zagotovilo, da ministrstvo za finance meni, da je to lahko okoljsko in podnebno plačilo in da bodo glede tega še potekali pogovori,« je še dodal. Kmetijske organizacije bodo do prihodnjega ponedeljka preučile predloge rešitev in takrat tudi sporočile, ali bodo protest izpeljale.

Preberite še:

Komentarji: