Slovenija je očistila 26 tisoč gigabajtov nepotrebne navlake

Na pobudo Ekologov brez meja in komunikacijske skupine o28 se je odzvalo 1288 posameznikov, ki so prihranili pet ton izpustov toplogrednih plinov.
Fotografija: Pogosto je digitalno razumljeno kot prihranek dejanskih odpadkov, vendar se tudi digitalni odpadki kopičijo in porabljajo energijo. FOTO: Thomas Suen/Reuters
Odpri galerijo
Pogosto je digitalno razumljeno kot prihranek dejanskih odpadkov, vendar se tudi digitalni odpadki kopičijo in porabljajo energijo. FOTO: Thomas Suen/Reuters

Na globalni dan digitalnega čiščenja, ki ga obeležujemo danes, se končuje tudi akcija Očistimo Slovenijo digitalnih odpadkov. Na pobudo Ekologov brez meja in komunikacijske skupine o28 se je odzvalo 1288 posameznikov, ki so iz svojih digitalnih naprav izbrisali 26 tisoč GB podatkov, kar predstavlja pet ton prihranka izpustov toplogrednih plinov.

26 tisoč izbrisanih GB podatkov pomeni prihranek energije, ki bi jo porabili za 29,278 prevoženih kilometrov ali pridelavo 7472 litrov mleka. Ekologi brez meja ocenjujejo, da gre za dober začetek akcije, na katerem lahko skupaj s komunikacijsko skupino o28 gradijo v naslednjih letih.

»Znova smo pokazali, da skupaj hitreje premikamo meje in da čisto vsak bajt šteje. Potrebnega je še veliko ozaveščanja o problematiki, zato se že veselimo nadaljevanja prizadevanj za bolj zelene digitalne navade,« je rezultate povzela predsednica društva Ekologi brez meja, Katja Sreš.

Do naslednje izvedbe bodo Ekologi brez meja krepili kompetence posameznikov na področju trajnostnih digitalnih navad, posvetili pa se bodo tudi dolgoročnim sistemskim spremembam v podjetjih, ki so v akcijo aktivno vključena. Posameznike še naprej pozivajo k čiščenju, sporočeni rezultati pa bodo upoštevani ob naslednjem globalnem dnevu čiščenja, ki bo potekal 15. marca 2025.

Preberite še:

Komentarji: