Burni odzivi na resolucijo EPP o Sloveniji

Swoboda: EPP bi morala razmisliti, kako podpreti slovenski boj proti korupciji, ne pa da dvomi v neodvisnost sodstva.

Objavljeno
14. november 2013 13.04
SLOVENIJA LJUBLJANA 03.11.2012 VRHOVNO SODISCE PRAVOSODJE SODSTVO FOTO:ROMAN SIPIC/DELO
Ni. Č., Pi. K., Delo.si
Ni. Č., Pi. K., Delo.si

Ljubljana - Evropska ljudska stranka (ELS/EPP) je s svojim sporočilom, da je politična skupščina soglasno sprejela resolucijo o Sloveniji, v kateri kritično obravnavajo razmere v slovenskem pravosodju, poskrbela za burne odzive. Oglasile so se predvsem evropske politične skupine.

Roman Jakič zavrača očitke Janeza Janše, da se je zlagal

»Če mi pravi, da lažem Janez Janša, me to ne skrbi. Vsak ima svoje mnenje, veliko ljudi pa ima svoje mnenje o Janezu Janši«. Na vprašanje, kaj meni o resoluciji EPP pa Jakič pravi: »Ta izjava me je presenetila. Na eni strani imamo poročilo predsednika EK Barossa, ki je eminenten član EPP in govori o napredku Slovenije. Na drugi pa resolucijo, ki težko posega v pravne okvire te države. V Sloveniji sodijo sodišča, ne pa strankarska razsodišča. Kot državljan sem presenečen in užaljen, da nekdo v Bruslju govori, da bi morala v Slovenijo priti Svet Evrope in oecd, ko pa vemo, da obe organizaciji pošiljata svoje opazovalce v nedemokratične države . Ne razumem, da nekdo zaradi svojih osebnih travm blati državo.

O skupini EPP, ki se je na svojem obisku pogovarjala tudi z njim: »Kot veste, je ta skupina prišla precej inkognito, niso želeli medijske prisotnosti. Zanimalo jih je, kakšno je stališče stranke o totalitarizmu. Govorili so o otrocih, ki da jih indoktriniramo in pošiljamo pred kamere s puškami in pionirskimi rutkami. Drugo vprašanje pa se je nanašalo na sojenje Janši. Povedal sem jim, da resne stranke razumemo delitev vej oblasti in da sodišča delujejo po svojih pravilih, kot politik pa sodb ne smem komentirati. Pa tudi, da bomo končno sodbo sprejeli vsi.

• Predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša je resolucijo označil za politični diskurz, »v katerega se sodstvo ne more in se tudi ne bo vključevalo«. Poudarja pa, da je pravilnost in zakonitost vsake posamezne sodne odločbe mogoče preizkusiti le v postopku s pravnimi sredstvi. To velja tudi v konkretnem primeru.

Opozarja tudi, da je sodstvo po ustavi neodvisna veja oblasti, ki ji je zaupano nepristransko in neodvisno sojenje s ciljem ohranitve vladavine prava in pravne države ter varstva pravic in svoboščin.

• Pravosodni minister Senko Pličanič (DL): »Sodstvo mora biti v vsaki državi neodvisno in nad njim se ne smejo vršiti pritiski. V izjavi EPP ni šlo le za poziv k neodvisnosti sodstva, ampak so v izjavi tudi roki in druge navedbe, ki dajejo vtis, da gre za pritiske (V EPP pričakujejo, da bo sodišče v treh mesecih odgovorilo na pritožbo Janše na drugostopenjsko sodišče, op.a.). Standard politične kulture je, da se tega ne počne.«

Anca Boagiu, podpredsednica Evropske ljudske stranke

»Resolucija je signal socialistom, naj ne uporabljajo pravosodnega sistema kot orodje za politično preganjanje.«

»Danes je politična skupščina Evropske ljudske stranke soglasno sprejela resolucijo o razmerah v Sloveniji. Rekla bi, da gre za zelo dobro odločitev, ki je hkrati tudi zelo močno sporočilo socialistom glede njihovega pristopa v Evropi,« je povedala Anca Boagiu. »Biti socialist pomeni podpirati vse evropske politike. Biti evropski pa pomeni biti evropski tako v Sloveniji kot tudi v Bruslju. Ne morete se držati pravil in načel demokracije v Bruslju, ko greste domov pa pozabiti nanje,« je dejala glede na navedbe spletne strani SDS.

»To, kar se je zgodilo našemu kolegu Janezi Janši, je dokaz, da socialisti niso spoštovali demokratičnih pravil.«

»Upam, da bodo socialisti prisluhnili resoluciji, da jo bodo sprejeli za dobro in da se bo gonja proti predstavnikom Evrope v vaši državi končala,« še sporoča Sloveniji. 

Rajko Pirnat : Gre za strankarsko zadevo

»Na resolucijo je potrebno gledati kot na strankarski dokument. Gre še za eno strankarsko zadevo. Nenavadno je, da besedilo postavlja slovenskemu sodstvu in sodiščem zelo konkretne zahteve. Omenjeni rok treh mesecev v slovenskem pravnem sistemu sploh ni določen. Resolucija je v tem delu nesprejemljiva.«

Tone Jerovšek, nekdanji ustavni sodnik: Gre samo za stališče

»Resolucija, s katero je Evropska ljudska stranka (EPP) izrazila zaskrbljenost zaradi obsodbe Janeza Janše na prvostopenjskem sodišču, ne pomeni posega v avtonomijo slovenskega sodstva. Gre preprosto za politično stališče do procesa, pri katerem so v stranki opažali, da ni zagotovljeno neodvisno, pošteno sojenje.«

Jelko Kacin: Evropska ljudska stranka, Buzek in Janša

»Sve u korist svoje štete! ali po naše: Vse v lastno škodo!,« je v izjavi za medije zapisal evropski poslanec Jelko Kacin (ALDE/LDS).

»Dvomim, da mu ta poziv lahko kaj pomaga, prej mu škodi, na dolgi rok pa še toliko bolj. A kot že mnogokrat do sedaj iz ELS/SDS sporočajo, da jih zanimajo le trenutni, hipni učinki na svoj del volilnega telesa. V bistvu gre za zaklinjanje in predvsem javno priseganje zvestobe trenutnemu predsedniku SDS.«

»V luči gospodarske krize, pa je tako (domnevno "dobronamerno") vmešavanje ELS za ELS samomorilsko, ker ga javnost ne more razumeti drugače, kot nedopustno aroganco.«

»Lažna solidarnost ELS ne prispeva k utrjevanju in poglabljanju demokracije, saj polarizira, razdvaja in s cenenim populizmom prej še dodatno zastruplja politično ozračje in meče zelo slabo luč na EU. Jerzy Buzek je škodil ugledu EP, zato imam pravico biti nezadovoljen, tudi prizadet. Nekako mi je poročevalca celo žal, a je vsak, tudi on lastne (ne)sreče kovač. Slovenski primer ni primer edini napačne politike ELS (na podoben način so leta zagovarjali in do zadnjega branili tudi nedemokratične prakse Orbana na madžarskem, Gruevskega v Makedoniji in Breishe v Albaniji) in bojim se, da tudi zadnji ni. Več so povedali o sebi, kot o Sloveniji.«

Swoboda: Škandalozno

Vodja socialistov in demokratov v evropskem parlamentu Hannes Swoboda: To, da EPP dvomi v neodvisnost slovenskega sodstva je škandalozno. Lahko trdim, da je imel Joseph Daul slab prvi dan kot predsednik EPP.

Bolje bi bilo, da bi EPP razmislila, kako podpreti slovenski boj proti korupciji, ne pa da denimo dvomi v to, ali se v Sloveniji kot polnopravni članici EU spoštuje pojem pravne države.

ALDE: Medvedja usluga demokraciji

Predsednik evropske stranke ALDE, katere član je tudi evropski poslanec Ivo Vajgl, Graham Watson je komentiral:

»To, da je EPP oceni Slovenijo kot banana republiko preprosto zaradi tega, ker njihova stranka tam ni več na oblasti, je medvedja usluga demokraciji. Dvomijo v vladavino prava, ker je njihov nekdanji predsednik vlade obsojen očitno nesprejemljivega dejanja; za gospodarske težave obtožujejo stranko, ki je na oblasti šele nekaj mesecev; pozivajo k prihodu mednarodnih opazovalcev z namenom, da bi omajali verodostojnost vlade Alenke Bratušek.« Po Watsonovem prepričanju je taka politika najslabša strankarska politika.

Ljudski stranki je svetoval, naj v časih, ko gospodarske razmere ogrožajo temelje demokracije v več državah, deluje bolj pasivno glede na njeno politiko zadnjih petnajstih let.

S&D/SD: Absurdna resolucija - strel v koleno

Evroposlanka Tanja Fajon: »Verjetno se podpisniki resolucije - ki povečini najbrž tudi ne vedo, da so na ta način pristopili k podpisu o kršitvi vladavine prava, spoštovanja neodvisnosti sodstva ter temeljnih človekovih pravic in svoboščin - ne zavedajo, da se s tem dejanjem začenja zaton moči EPP v Evropski uniji.«

»EPP nadaljuje vse bolj zaskrbljujočo politiko poseganja v suverenost držav članic Evropske unije in neodvisnost sodstva.«

»Za razsojanje ne v primeru Janša ne v nobenem drugem primeru ne potrebujemo nikakršnih evropskih resolucij in nasvetov evropskih strank ali političnih skupin. Izrekanje o sodnih postopkih, ki še niso pravnomočni, in impliciranje rezultata sodbe kaže, da se EPP a-priori postavlja v bran svojim političnim akterjem in tako vrši nedopusten politični pritisk na odločitve sodišča.«

Zver: Problem v regiji nedokončane tranzicije

Evropski poslanec Milan Zver (SDS/EPP) je v sporočilu za javnost pojasnil, da je resolucija EPP nastala na pobudo predsedstva Evropske ljudske stranke in na podlagi misije nekdanjega predsednika evropskega parlamenta Jerzyja Buzeka, ki se je julija na obisku v Ljubljani srečal z nekaterimi politiki z levega in desnega političnega polja.

Zver pojasnjuje, da je ključno sporočilo resolucije, da je pri »tranzicijah postkomunističnih držav v demokracije, še posebno v primeru Slovenije, opozorila na nedokončano tranzicijo v pravosodju«.

Politična opozorila EPP je treba razumeti z vso resnostjo in odgovornostjo. »Na stranpoti slovenske tranzicije se je odzvala najmočnejša politična sila v Evropi, ki ima tudi največjo odgovornost v Svetu, Evropski komisiji in parlamentu,« je dejal.

• Romana Jordan (SDS/EPP) je spomnila, da EPP opozarja na problem pravne države v Sloveniji, na kar je spomladi opozorila tudi Evropska komisija. »EPP opozarja, kako pomembna je neodvisnost pravosodnega sistema, kako pomembno je, da se zagotovi pošteno sojenje vsakemu državljanu in vsaki državljanki v naši državi, in da moramo upoštevati predpostavko nedolžnosti,« je poudarila, poroča STA.

»Opozarjamo, da se to predpostavko, če ni uporabljena, lahko zlorabi za namen izločanja političnih tekmecev, in v zvezi s tem EPP opozarja na primer Janeza Janše. Primer Patria se je namreč zdaj že dvakrat zapored odprl v času državnozborskih volitev,« je poudarila.

Zofija Mazej Kukovič (SDS/EPP) pa je izrazila zadovoljstvo, da so imeli v skupini EPP priložnost razpravljati o razmerah v Sloveniji, »o dobrih in o tistih, ki so zelo zaskrbljujoče«. »Resolucijo so podprli vsi, z niti enim glasom proti. Menim, da je potrebno, da se danes širše v Evropi zavedamo, kaj pomenijo tovrstne situacije, ko pade država z vrha uspešnih držav na dno,« je menila.

• Generalni sekretar EPP Antonio Lopez-Isturiz je v izjavi za javnost (posredovala jo je SDS) po sprejeti resoluciji dejal, da izražajo polno podporo nekdanjemu predsedniku vlade Janezu Janši in da so zaskrbljeni zaradi njegove obsodbe na prvi stopnji. Zaskrbljeni so tudi zaradi gospodarskega položaja v Sloveniji in pripravljeni pomagati. V resoluciji so se zavzeli za to, da bi v vseh državah članicah EU sprejeli učinkovite zakone lustracije.

VLV: Sramotno vmešavnaje

Stališče ELS/EPP je nedopusten pritisk največjih evropskih političnih igralcev na slovenski pravosodni sistem.

Obstajajo številni dokumenti in pričevanja o vpletenosti Ivana Janše v orožarske posle in sporna trgovina s patrijami je samo vrh ledene gore. Tudi slovenska javnost ni zadovoljna s tem, da trgovina z orožjem, v katero je bil vpleten Janša pred dvajsetimi leti, ni bila nikoli sodno obravnavana.

Izjava ELS/EPP je ponesrečen poskus obnavljanja ugaslega zaupanja v politike, ki se že desetletja gibljejo na robu in preko roba zakonitosti. S tem in tudi z zahtevo po politični lustraciji v Sloveniji je evropska desnica prečkala meje sprejemljivega in pokazala, da nas dojema kot svojo provinco brez avtonomije. Takšno ravnanje priča o zavoženosti obstoječe slovenske politike in hlapčevskem odnosu sedanjih politikov, na kar kaže tudi nenavadno ravnodušna drža in mlačen odziv največjega dela strank.

PES: Zščititi je treba neodvisnost sodstva

Stranka evropskih socialistov je izrazila zasrkbljenost ob poskusu vplivanja na sodstvo v Sloveniji. Zapisali so, da verjamejo v neodvisnost sodstva kot enega izmed temeljev demokracije in so jo pripravljeni tudi ščititi. Pozivajo EPP, naj pusti, da neodvisno slovensko sodstvo opravi svoje delo.

Predsednik stranke Sergej Stanišev je povedal, da v stranki ne tolerirajo nikakršnih pritiskov na delovanje sodišč. Včerjašnja resolucija EPP bi lahko vplivala na končni izid sojenja in s tem škodovala neodvisnosti sodstva v Sloveniji in Evropski uniji.

***

Kaj o resoluciji menijo slovenske politične stranke, preberite v Nenavadna in enostranska resolucija EPP.