Cerar jutri o Tetu, v nedeljo koalicijski vrh

Na koalicijskem vrhu bodo govorili o kadrovskih zagatah, privatizaciji, varčevanju in vladnih ukrepih.

Objavljeno
19. november 2014 15.28
Miro Cerar
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA
Ljubljana - Premier Miro Cerar se bo jutri sestal s poslanci, ki so mu pisali o dogajanju v Termoelektrarni Trbovlje (Tet). Po likvidaciji družbe je namreč završalo tudi v koaliciji. V nedeljo pa se bodo predvidoma sestali predsedniki koalicijskih strank in vodje poslanskih skupin. Pričakovati je razpravo o ukrepih vlade, neuradno tudi o privatizaciji.

Kaj bo na dnevnem redu predvidenega nedeljskega koalicijskega vrha, uradno še ni znano. Pričakovati pa je, da bodo koalicijski partnerji ob razpravi o vladnih ukrepih, tudi o varčevanju v javnem sektorju, odprli vprašanje delovanja koalicije. Vprašanje kadrovskih zadev in dela koalicije so po ponedeljkovem umiku kandidature Gojka Koprivca za gospodarskega ministra sprožili zlasti v SD.

Precej je bil namreč oster vodja poslanske skupine Matjaž Han, ki je izrazil upanje, da bo vlada čim prej stopila skupaj in začela delati, sicer je bolje, da se razide. Prvak Desusa Karl Erjavec je miril strasti in v torek dejal, da živčnost v koaliciji ni potrebna, saj potrebujejo mirnost za izvajanje zahtevnih ukrepov.

Je pa res, da koalicijski partnerji od Cerarja čim prej pričakujejo ime kandidata za gospodarskega ministra. V SD in Desusu so namreč premierju ponudili pomoč pri iskanju kandidata in izrazili pričakovanje, da se bodo o tem v koaliciji pogovorili. Cerar pa je prepričan, da lahko primernega kandidata poišče sam. Ali bo ime znano do nedeljskega srečanja s koalicijskimi partnerji, za zdaj ni znano.

Tudi četrtkov sestanek o Tetu je pričakovan. Hana je namreč precej razburila likvidacija družbe, ki se je po njegovih besedah zgodila brez izračunov. V minulih dneh je opozoril, da so poslanci glede tega pisali v kabinet predsednika vlade, a po treh tednih še ni odgovora.