Cerar: Vebrove obtožbe so absurdne

Premier je zatrdil, da odnos med njim in obrambnim ministrom Jankom Vebrom ni pokazatelj stanja v koaliciji.

Objavljeno
08. april 2015 17.04
Pi. K. Delo.si, STA
Pi. K. Delo.si, STA

Ljubljana − Ravnanje ministra Janka Vebra, ki omenja možnost kazenske ovadbe proti predsedniku vlade Miru Cerarju in mu očita opustitev dolžnega ravnanja, lahko po mnenju predsednika Desusa Karla Erjavca pretrese koalicijo. Cerar Vebrovih izjav ne povezuje s stanjem v koaliciji, a pravi, da bi bil problem, če bi za takšnimi stališči stala tudi SD.

Kot je za STA dejal Erjavec, Veber trmasto vztraja in išče instrumente neposredno proti predsedniku vlade. Erjavec opozarja, da ima predsednik vlade pravico zamenjati ministra. »Gre za to, da se zaradi napovedi kazenske ovadbe situacija zaostruje in bo Veber očitno šel do konca in ne bo odstopil, pač pa bo razrešen,« ugotavlja Erjavec.

Vebrove izjave so škodljive za SD

Vebrove poteze, še posebej če jih bo nadaljeval, bodo po njegovih besedah škodovale koaliciji in vplivale na položaj SD v njej. »Predsednik vlade najbrž tudi pričakuje, da so mu partnerji v koaliciji lojalni,« je še dodal Erjavec. Pri tem je opozoril, da se bo Veber po najverjetnejši razrešitvi najbrž vrnil v poslanske klopi, zato bi njegovo sedanje ravnanje vplivalo na delovanje koalicije tudi pozneje.

Podpredsednik Desusa Tomaž Gantar pa je v izjavi novinarjem v DZ izrazil upanje, da bo Veber kot poslanec deloval v skupnem koalicijskem duhu in bodo lahko normalno sodelovali. Upa tudi, da zadnje Vebrove poteze ne bodo vplivale na razmere v koaliciji, saj je videti, da se zanje ni odločila celotna stranka SD, pač pa Veber sam. Zadnjo Vebrovo potezo je Gantar ocenil kot nepričakovano in nerazumno. »Če so bila prej priprta vrata za poiskati kakšno rešitev, si jih je dokončno zaprl in sodelovanje na ta način verjetno ni več možno,« je dejal.

Veber ima še vedno podporo SD

Predsednik vlade Miro Cerar pravi, da zadnje Vebrove izjave, pa tudi nekaterih drugih, ne povezuje s stanjem v koaliciji. S predsednikom SD Dejanom Židanom in tudi Erjavcem te dni normalno komunicira in tudi vnaprej bo poskušal to do neke mere ločeno obravnavati. »Če pa bi se SD postavila za takšna stališča, jih tudi sama začela zastopati, potem bi to bil seveda problem. A mislim, da ga ne bo,« je dejal v izjavi ob robu kluba poslovnih žensk Deloitte Slovenija.

V SD pa vztrajajo, da je podpredsednik stranke in obrambni minister Veber pri analizi posledic prodaje Telekoma ravnal zakonito in ima pravico, da zagovarja svoja dejanja pred DZ. Na vprašanje, ali se njihova podpora ministru zaradi njegovih zadnjih izjav ne spreminja, pa je  Židan danes odgovoril: »Mi nismo stranka, ki stališče spreminja iz dneva v dan. Menimo, da je Veber ravnal v skladu z zakonom, tako ga pokrije tudi pravno mnenje.«

»Spodbujal sem ga, naj naredi analizo«

Po Cerarjevem mnenju je šel Veber v prizadevanju, da pojasni svoja stališča, predaleč. Če bo treba, se bo natančneje odzval, a meni, da so Vebrove izjave tako absurdne, da niti ni potreben poseben komentar. Pri tem je premier še zagotovil, da ni opustil nobenih dejanj, ki bi lahko vodila v oslabitev obrambne sposobnosti države. »To je popolnoma absurdna trditev,« je poudaril in navedel, da je tudi dokumentirano, da je ministra Vebra celo spodbujal k temu, da pripravi to dokumentacijo glede učinkov privatizacije Telekoma na obrambno sposobnost države. Vendar pa, kot je dodal, ni nikoli vedel in izvedel, da bo za to uporabljal obveščevalno-varnostno službo ministrstva za obrambo in takšne metode, kot jih je, torej nedopustne, nezakonite, sporne.

Desus se bo o podpori Vebru odločil jutri

Poslanci Desusa se bodo po Erjavčevih besedah tik pred začetkom četrtkove izredne seje DZ, na kateri bodo obravnavali predlog za razrešitev, znova sestali in se odločili glede glasovanja. Kot pravi Erjavec, se bo namreč do takrat verjetno še marsikaj dogajalo, predvsem medsebojni pogovori predsednikov strank.

Ker so prejšnji teden napovedali, da predloga razrešitve ne bodo podprli, saj da je bil ministrov namen korekten, čeprav se je zadeve nerodno lotil, Erjavec že vnaprej na morebitne očitke, da Desus vsak dan spreminja mnenje, odgovarja, da se vsak dan spreminjajo tudi okoliščine.

Podobno je povedal tudi Gantar. Če so pred tem poskušali razumeti ministrov dober namen v zvezi s prodajo Telekoma, ki je ne podpirajo, pa je zadnja Vebrova poteza po Gantarjevih ocenah nesprejemljiva in bo vplivala tudi na glasovanje o razrešitvi Vebra.

Veber je v torek novinarjem pojasnil, da je Cerarja opozoril na izpodkopavanje obrambnih ukrepov v skladu s 366. členom kazenskega zakonika. Dejal je tudi, da skupina strokovnjakov razmišlja o kazenski ovadbi proti Cerarju. V SD so v torek pojasnili, da z zadevo niso seznanjeni, danes pa je ne komentirajo.