Cerar za prihodnje dni napovedal stopnjevanje ukrepov

Premier je poudaril, da intenziviranje ukrepov na meji ne pomeni zaprtja meje, pač pa usmerjanje toka beguncev.

Objavljeno
05. november 2015 18.16
DZ
Ma. F., Delo.si, STA
Ma. F., Delo.si, STA
Ljubljana - Vlada bo morala že v prihodnjih dneh, če se ne bo začel bistveno zmanjševati dotok migrantov, nekaj storiti glede intenziviranja ukrepov na meji, če bo treba tudi s tehničnimi ovirami, je v državnem zboru poudaril premier Miro Cerar.

Cerar je v izjavi novinarjem ob robu seje DZ poudaril, da intenziviranje ukrepov na meji ne pomeni zaprtja meje, pač pa usmerjanje toka beguncev oz. migrantov.

Konkretno pa ni želel odgovoriti na vprašanje, ali Slovenija že razpolaga z ograjo oz. žico, ki bi jo lahko postavila na južni meji. Zagotovil je le, da je vlada pri tem aktivna, a gre za področje, ki ga obravnavajo pod zaupno in o tem ne more govoriti. Po poročanju TV Slovenija je v državi že 125 kilometrov ograje, ki je stala 12 evrov na tekoči meter.

Spomnil je tudi na zaveze bruseljskega mini vrha. Po njegovem mnenju je pomembno, da Slovenija zdaj počaka toliko dni, da ugotovi, ali se zaveze lahko v praksi izpolnijo. Da torej vidijo, ali bo morda na grško-turški meji prišlo do zaustavljanja vala beguncev, ali bodo države od Grčije do nas začele bolj učinkovito upočasnjevati val beguncev in jih zadrževati v večjem številu, je pojasnil Cerar.

Ugotavlja pa, da so se nekatere zaveze uresničile, nekatere ne. »To se delno uresničuje, a za zdaj v bistveno premajhni meri,« ocenjuje predsednik vlade.

Odzval se je tudi na mnenje predsednika republike Boruta Pahorja, ki ga je predstavil na današnji seji v DZ. Cerar ugotavlja, da v ključnih zadevah ni razhajanj v mnenju in delovanju vlade. Ob pozivu oz. opozorilu Pahorja pa se tudi Cerar strinja, da je treba v državi okrepiti vlogo vojske in policije oz. jima dati večjo pozornost. Ob tem je sicer predsednik vlade pritrdil ugotovitvam, da so se sredstva za vojsko najbolj zmanjšala ravno v času vlade Boruta Pahorja.

Po Cerarjevih besedah je bila posebej policija že od osamosvojitve naprej stalno v upadanju in so vse vlade dopustile, da se je razkrajala, odhajal je najboljši kader, sredstva so se zmanjševala. »Zdaj ravno naša vlada začenja to popravljati,« je dodal in spomnil, da so tudi v prihodnjih dveh proračunih policiji namenili več sredstev.

Janša: Meja v Sloveniji je propustna kot švicarski sir

Večji del opozicije opozarja na potrebo po učinkovitejšem zavarovanju južne meje in po spremembi azilne zakonodaje. V koaliciji priznavajo, da so razmere zahtevne, a zagotavljajo, da jih vlada obvladuje ter pozivajo k izdatnejšemu medsebojnemu sodelovanju.

V SMC ocenjujejo, da se je Slovenija na razmere, povezane z begunsko krizo, odzvala dobro. Po besedah vodje poslanske skupine SMC Simone Kustec Lipicer je vlada že več mesecev pred prihodom prvih migrantov pripravila ukrepe, ki jih je nato tudi izvajala. Razmere so zahtevne, a nikoli doslej niso ogrozile normalnega življenja državljank in državljanov, je izpostavila Kustec Lipicerjeva in se zavzela za konstruktivno sodelovanje tudi v prihodnje.

Po besedah predsednika SDS Janeza Janše je evropska schengenska meja padla tako v Grčiji kot v Sloveniji. »Meja v Sloveniji je propustna kot švicarski sir,« je dejal. Posvaril je, da je Avstrija bistveno prej sposobna zapreti mejo kot Slovenija, ter izrazil bojazen, da bi bili ponovno nepripravljeni na to in da bi se v le nekaj dneh znašli v neobvladljivem kaosu. Pozval je tudi k spremembi azilne zakonodaje, obenem pa opozoril, da se razmere ne bi smele izkoriščati »za pripravo na tretjo bančno luknjo«.