Desus gre v desnosredinsko koalicijo

Člani sveta stranke so se na javnem glasovanju s 37 glasovi za in 11 proti odločili, da vstopijo v Janševo koalicijo.

Objavljeno
24. januar 2012 12.05
Posodobljeno
24. januar 2012 12.15
An. B., notranja politika; Ni. Č., Delo.si
An. B., notranja politika; Ni. Č., Delo.si

Ljubljana - O vstopu v desnosredinsko koalicijo z mandatarjem Janezom Janšo je odločil svet stranke, potem ko je izvršni odbor Desusa s sedmimi glasovi za, štirimi proti in dvema vzdržanima od skupaj trinajstih z glasovalno pravico sklenil, da bodo svetu stranke predlagali vstop v desnosredinsko koalicijo.

Jutri opoldne bo vseh pet predsednikov strank nastajajoče koalicije (SDS, Desus, DLGV, NSI in SLS) podpisalo koalicijsko pogodbo. S tem bodo tudi uradno oblikovali novo vladno koalicijo. Jutri bodo najverjetneje vložili tudi predlog v DZ o Janezu Janši kot novem mandatarju. Predlog bi lahko podpisalo vseh 50 poslancev strank koalicije.

»Odločitev za vstop v koalicijo je odločitev, ki je sprejeta zlasti v korist programa Desus in v korist upokojencev,« je po seji sveta ocenil Erjavec. Odločitev je bila po njegovih besedah za stranko težka, saj bi njihova zavrnitev koalicije pomenila predčasne volitve. To pa bi, priznava Erjavec, povzročalo težave tudi sami stranki, zlasti zaradi morebitnega izida na volitvah.

Še zlasti pa, piše STA, bi predčasne volitve pomenile poslabšanje položaja Slovenije, opozarja prvak Desusa. Dodaja pa, da volitve ne bi spremenile razdeljenosti volilnega telesa v Sloveniji. Erjavec je prepričan, da so z današnjo odločitvijo Sloveniji omogočili, da pride do močne vlade, ki bo kos izzivom. Imela bo namreč 50 oz. 52 poslanskih glasov.

Poudaril je, da je to odločitev za vstop v koalicijo za izhod iz krize in da o desnosredinski vladi tako ne moremo govoriti, saj da je Desus bolj levosredinska stranka.

Po besedah Erjavca je stranka v koalicijski pogodbi, ki naj bi jo v sredo poleg nje podpisale še SDS, Lista Virant, SLS in NSi, dosegla upoštevanje njihovih ključnih zahtev. Med drugim zavezo, da koalicija ne bo odpirala ideoloških tem, prav tako so upoštevane zahteve glede položaja upokojencev.

Tako se strinjajo z zamrznitvijo pokojnin v letošnjem letu, v letu 2013 pa morebitni intervencijski zakon ne bo vključeval pokojnin, temveč se bodo te usklajevale v skladu s sedanjim zakonom. Če bo prišlo do pokojninske reforme, pa koalicijska pogodba predvideva usklajevanje pokojnin z rastjo plač in inflacijo v razmerju 60:40. V koalicijski pogodbi je Desus dosegel tudi subvencioniranje pripravništva in dosledno razmejitev javnega ter zasebnega zdravstva, še poroča STA.

Poslanci Desusa bodo tako prispevali šest podpisov za kandidaturo Janše za mandatarja, v sredo pa bo stranka podpisala tudi koalicijsko pogodbo. Predsednik Desusa je potrdil, da naj bi bil pogodbi med drugim priložen protokol, povezan z rebalansom proračuna. Kot je pojasnil, so v nedeljo že obravnavali konkretne številke, ki so pokazale, da »bo treba močno zategniti pas«. Kljub temu po doslej videnem Erjavec ocenjuje, da prihranek 800 milijonov evrov ne bo pomenil neposrednega posega v življenjski standard, pač pa bolj poseg »v razne nadstandarde«.

Pred glasovanjem

Obetalo se je burno glasovanje in tesen izid, saj sta predsednik lokalnega odbora Podravja Stane Brglez in predsednik lokalnega odbora Dolenjske Milan Lah še uradno sporočila, da njuni člani ne bodo podprli vstopa Desusa v Janševo vlado. V dolenjskem odboru so se zavzeli za 3. mandatarski krog, kjer ne bi podprli Janše za mandatarja. Neuradno je tudi slišati, da so proti vstopu tudi odbora Severna Primorska in Gorenjska.

Svet stranke sestavlja približno 50 članov iz posameznih pokrajinskih in teritorijalnih organizacij. Predsednik mariborskega odbora je minuli teden prvič zavrnil možnost, da bi stranka vstopila v desnosredinsko koalicijo. Potezam Erjavca je javno nasprotovalo že več občinskih odborov, med njimi sta bila najbolj kritična ljubljanski in mariborski.

Nasprotovanju politiki Erjavca so danes v javnih pismih izrazili v Sindikatu upokojencev in Skupini državljanov. Skupina državljanov Erjavca poziva, naj obrani voljo naroda, sindikat opozarja na več spornih usmeritev Janševe vlade. V prispevku Državljani in sindikat pozvali Desus, naj ne gre v desno vlado smo objavili obe pismi.

Član izvršnega odbora Stane Brglez, predsednik Pomurskega poslanskega kluba iz lokalnega odbora Podravje je danes napovedal, da bo danes glasoval proti vstopu v desnosredinsko koalicijo z mandatarjem Janezom Janšo.

Predlog desnosredinske koalicijske pogodbe je sinoči prva potrdila Nova Slovenija. Pogodbo bodo danes potrjevali tudi sveti petih strank (SDS, DLGV, SLS, Desus in NSi), ki bodo sestavljale koalicijo.

Poslanec Desusa in namestnik vodje poslanske skupine Franc Jurša je tik pred začetkom izvršnega odbora Desusa dejal, da pričakuje konstruktivno razpravo in odločitev v prid države.

Na vprašanje, ali je 800 milijonov evrov mogoče privarčevati brez poseganja v socialne pravice in standard ljudi, je dejal, da pričakuje, da se bodo kresala mnenja.

***

Seja izvršilnega odbora Desusa je že pretekli teden pokazala, da je Janša le še korak od prevzema vlade. Ker relativni zmagovalec volitev Zoran Janković prvaku Desusa Karlu Erjavcu ni razkril imen poslancev, ki bi mu zagotovila za izvolitev ključna 45. in 46. glas, je Desus začel pogajanja o vstopu v desnosredinsko vlado. Čeprav bi velik del strankine baze raje v levo vlado, je bila odločitev sprejeta soglasno, samo eden od članov se je vzdržal.