DL potrdila vstop v vlado

Gregor Virant je članom DL dejal, da so s koalicijsko pogodbo dobili, kar so želeli. Odločitev ni bila soglasna.

Objavljeno
13. marec 2013 16.02
Posodobljeno
13. marec 2013 16.02
Pi. K., Delo.si, An. B., notranja politika
Pi. K., Delo.si, An. B., notranja politika

Ljubljana - Državljanska lista je po več ur trajajoči razpravi na seji sveta stranke odločila, da vstopi v novo koalicijo.

Odločitev ni bila sprejeta soglasno, za vstop je glasovalo trinajst članov, šest jih je bilo proti, trije so se glasovanja vzdržali. Proti je bil tudi podpredsednik stranke Janez Šušteršič, ki odstopil z mesta podpredsednika stranke, a ostaja član stranke. Proti je med drugim glasovala tudi poslanka Katarina Hočevar in Ana Pezdir.

Gregor Virant je po glasovanju dejal, da so se za vstop odločili, »ker je po dveh mesecih politične krize čas, da zavihamo rokave in začnemo delati. Naša odločitev izhaja iz zaupanja v mandatarko. Po pogajalskem procesu, ki ga imamo za sabo lahko rečem, da se je do predsednice vlade zgradilo zaupanje, na katerem gradimo in smo prepričani, da ta vlada lahko dobro dela.«

Predsednik stranke je poudaril, da bodo na lokalni ravni še naprej vztrajali, da Janković odstopi, koalicijsko pogodbo pa bodo podpisali z Bratuškovo.

Virant ob tem ni uradno razkril, kdo konkretno izmed njihove stranke bo prevzel vodenje treh ministrstev, ki so po koalicijski pogodbi pripadle stranki. Zagotovo bo vodenje pravosodnega ministrstva ponovno prevzel Senko Pličanič, neuradno, pa bo Virant prevzel vodenje ministrstva za infrastrukturo, dosedanja glavna tržna inšpektorica Andrejka Grlić pa ministrstvo za notranje zadeve in javno upravo. »Imamo tudi vse informacije glede potencialnih kandidatov za finančnega ministra, a o tem ne bom govoril. Počakajmo na mandatarko,« je dejal glede ključnega resorja v
novem mandatu.

Predsednik DL Gregor Virant je na seji sveta stranke članom razložil potek pogajanj in dejal, da je koalicijska pogodba dober kompromis, s katerim so dosegli, kar so želeli.

Nekdanji finančni minister Janez Šušteršič, ki je odkrito nasprotoval odstopu v novo vlado, je na vprašanje, ali si je morebiti premislil, pred svetom dejal, da je »vse odvisno od argumentov.«

Kot smo v preteklih dneh na Delu že pisali, Šušteršič ne verjame, da so glede na svoj program strogega proračunskega varčevanja in čimprejšnje odprodaje državnega premoženja kompatibilni s PS, še zlasti pa s SD. Zaradi različnih pogledov na morebitno sodelovanje v novi koaliciji se je zapletlo med njim in Virantom.

Nekdanjega finančnega ministra so zadnje dni videvali z nekaterimi »resetatorji« - gre za skupino (Žiga Turk, Matej Lahovnik, Marko Pavliha), ki je leta 2011 oblikovala politično iniciativo s pozivom Gremo na volitve. Nekateri mediji pa so danes poročali o tem, da naj bi Janez Janša, če Bratuškovi ne bo uspelo sestaviti vlade, za mandatarja predlagal prav njega.